Puszyste racuchy z jabłkami
Przepis na puszyste racuchy z jabłkami to tradycja, której nie można pominąć podczas rodzinnych spotkań. Wprost idealne na ciepłe, letnie popołudnia lub mroźne zimowe wieczory przy kominku. Te puszyste placuszki z delikatnymi jabłkami w środku to doskonałe połączenie smaków. Dzięki temu przepisowi stworzysz bliny z jabłkami, które zadowolą zarówno małych, jak i dużych smakoszy. To prosty i szybki sposób na przygotowanie pulchnej przekąski, która idealnie sprawdzi się jako deser lub urozmaicenie podczas śniadania. Czas na to, aby zabrać się za przygotowanie tych pysznych, jabłkowych racuchów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jabłko
- cukier puder
- olej do smażenia
Puszyste racuchy z jabłkami – jak zrobić?
- Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstanie puszysta masa.
- Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników.
- Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Porady – Dodatkowe informacje
Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem
Następny przepis: Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem