Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem

Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem

Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi to znakomita propozycja na słodki początek dnia lub przekąskę między posiłkami. Są lekkie, delikatne i niesamowicie pożywne. To prosty do przygotowania przepis z połączeniem tradycyjnych składników tajemniczo podbijających wartość odżywczą placuszków. Płatki kukurydziane uczynią danie bardziej sycące i dodadzą mu chrupkości. Natomiast wykorzystanie miodu nie tylko podkreśla smak, ale też sprawia, że placuszki stają się naturalnie słodkie. Bez wątpienia, ten przepis to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości.

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 200g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • Dodatkowo:
  • miód
  • Ponadto:
  • olej do smażenia

Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem – jak zrobić?

  1. Jogurt połączyć z jajkiem, a następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.)

Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem – dodatkowe informacje

Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy – będą delikatniejsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste naleśniki
Następny przepis: Puszyste racuchy z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode