Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem
Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi to znakomita propozycja na słodki początek dnia lub przekąskę między posiłkami. Są lekkie, delikatne i niesamowicie pożywne. To prosty do przygotowania przepis z połączeniem tradycyjnych składników tajemniczo podbijających wartość odżywczą placuszków. Płatki kukurydziane uczynią danie bardziej sycące i dodadzą mu chrupkości. Natomiast wykorzystanie miodu nie tylko podkreśla smak, ale też sprawia, że placuszki stają się naturalnie słodkie. Bez wątpienia, ten przepis to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości.
admin
Składniki:
- (około 10 sztuk)
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- 200g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- Dodatkowo:
- miód
- Ponadto:
- olej do smażenia
Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem – jak zrobić?
- Jogurt połączyć z jajkiem, a następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.)
Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem – dodatkowe informacje
Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy – będą delikatniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste naleśniki
Następny przepis: Puszyste racuchy z jabłkami