Puszyste naleśniki
Przepis na pyszne, puszyste naleśniki to klasyka gatunku, która zadowoli każde podniebienie. Nie da się przecenić tego prostej, lecz niezwykłe satysfakcjonującej uczt dla smakoszy. Te nieodparcie smakowite naleśniki charakteryzują się idealnie puszystą konsystencją, którą trudno odnaleźć w innych przepisach. Doskonałe na śniadanie, lunch czy słodki deser, pasują do wielu okazji. Można podawać je tradycyjnie z masłem i syropem, bądź dodatkiem owoców. Prezentowany przepis gwarantuje nastrój prawdziwej francuskiej crêperie we własnej kuchni. Dzięki niemu, każdy z nas będzie mógł poczuć się niczym prawdziwy szef kuchni i odkryć nowe metody przygotowania ulubionych naleśników.
admin
Składniki:
- Na naleśniki:
- 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
- 200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
- Na krem:
- 300 g twarożku
- 200 g czekolady gorzkiej
Puszyste naleśniki – jak zrobić?
- Mąkę przesiewam z solą do miski, wlewam 250 ml mleka, wbijam jajko. Całość roztrzepuję rózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewam pozostałe mleko oraz olej. Mieszam wszystko, aż składniki dokładnie się połączą. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę oleju po usmażeniu jednego czy dwóch naleśników (w zależności od patelni na jakiej smażymy).
- Na krem: Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Do twarożku lub serka homogenizowanego dodaję czekoladę i mieszam. I krem gotowy.
- Do naleśników dodajemy krem. Zawijamy. Gotowe do spożycia.
Słowa kluczowe: pyszne puszyste naleśniki
Puszyste naleśniki – dodatkowe informacje
Do pysznych i puszystych naleśników najlepiej dodać krem i je zawinąć! Prosta i smaczna receptura na kompletną przekąskę. Gotowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste naleśniki
Następny przepis: Puszyste racuchy z jabłkami