puszyste ciasto jogurtowe
Puszyste ciasto jogurtowe to niezwykła alternatywa dla klasycznych ciast. Wyjątkowo wilgotne i mokre, z niesamowicie delikatną strukturą, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i aparycją. Właśnie dzięki jogurtowi, ciasto nabiera puszystości i niezrównanej lekkości. To doskonały deser na każdą okazję, który z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich łasuchów. Elegancko podane, zasługuje na miano prawdziwej gwiazdy każdego spotkania. Prosty składnik, jakim jest jogurt, potrafi zdziałać cuda, a ciasto jogurtowe jest tego najlepszym dowodem. Przygotowanie tego ciasta będzie nie tylko przyjemnością, ale i ekscytującym doświadczeniem.
admin
Składniki:
- 3 jajka
- mały jogurt naturalny ok 200 g
- 3/4 szklanki oleju
- 240 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
- sok z 1/2 cytryny
Puszyste ciasto jogurtowe – jak zrobić?
-
1.
Jajka wbić do dużego naczynia i ubić mikserem żeby się połączyły. Dodać jogurt- zmiksować, dodać olej- zmiksować. Następnie dosypać cukier, wlać sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. -
2.
Mąkę przesiać. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy jajecznej ciągle mieszając. -
3.
Keksówkę wysmarować olejem i posypać mąką (najlepiej krupczatką). Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C. Piec od 35- 45 min. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.
Opis: Mokre ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe wilgotne
puszyste ciasto jogurtowe – dodatkowe informacje
ciasto ma magiczne moce… znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysta kaszka manna z malinami na białku
Następny przepis: Puszyste ciasto z jeżynami