puszyste ciasto jogurtowe

puszyste ciasto jogurtowe

Puszyste ciasto jogurtowe to niezwykła alternatywa dla klasycznych ciast. Wyjątkowo wilgotne i mokre, z niesamowicie delikatną strukturą, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i aparycją. Właśnie dzięki jogurtowi, ciasto nabiera puszystości i niezrównanej lekkości. To doskonały deser na każdą okazję, który z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich łasuchów. Elegancko podane, zasługuje na miano prawdziwej gwiazdy każdego spotkania. Prosty składnik, jakim jest jogurt, potrafi zdziałać cuda, a ciasto jogurtowe jest tego najlepszym dowodem. Przygotowanie tego ciasta będzie nie tylko przyjemnością, ale i ekscytującym doświadczeniem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • mały jogurt naturalny ok 200 g
  • 3/4 szklanki oleju
  • 240 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny

Puszyste ciasto jogurtowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka wbić do dużego naczynia i ubić mikserem żeby się połączyły. Dodać jogurt- zmiksować, dodać olej- zmiksować. Następnie dosypać cukier, wlać sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.
  2. 2.
    Mąkę przesiać. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy jajecznej ciągle mieszając.
  3. 3.
    Keksówkę wysmarować olejem i posypać mąką (najlepiej krupczatką). Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C. Piec od 35- 45 min. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.

Opis: Mokre ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe wilgotne

puszyste ciasto jogurtowe – dodatkowe informacje

ciasto ma magiczne moce… znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysta kaszka manna z malinami na białku
Następny przepis: Puszyste ciasto z jeżynami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode