Purre z cukiną

Purre z cukiną

Kulinarna podróż do Skandynawii z pysznym przepisem na purre z cukinią! To danie zapewne nie jest jeszcze zbyt znane, ale dzięki swojej prostej recepturze oraz świeżości składników z pewnością zachwyci wszystkich fanów zdrowej kuchni. Charakteryzując się delikatnym smakiem i kremową konsystencją, jest to propozycja dla tych, którzy cenią sobie lekkość i bogactwo warzyw w potrawach. Cukinia jest tu składnikiem głównym, dostarczając wielu ważnych dla organizmu składników odżywczych. Spróbujmy więc przygotować to niezwykłe, skandynawskie danie i dodać odrobinę północnej egzotyki do naszego jadłospisu – będzie to zarówno zdrowy, jak i smaczny wybór!

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 spora cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 kiełbaska
  • ugotowane ziemniaki

Purre z cukiną – jak zrobić?

  1. Na małym ogniu przez chwilkę podsmażamy czosnek.
  2. Dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na złoty kolor.
  3. W tym czasie myjemy cukinię i odkrawamy jej końce.
  4. Z racji tego że jest mała nie musimy jej obierać i drążyć.
  5. Ścieramy ją na grubych oczkach i dodajemy do cebulki razem z pokrojoną drobno kiełbaską.
  6. Dusimy składniki aż do odparowania wody.
  7. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Tak przygotowaną potrawę dodajemy do ugotowanych ziemniaków i dusimy na masę.

Purre z cukiną – dodatkowe informacje

Najsmaczniejsza jest cukinia młoda. Jeśli chcemy wersję mniej bogatą, możemy nie dodawać kiełbaski.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem
Następny przepis: Puszysta kaszka manna z malinami na białku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode