Puree z marchewki i ziemniaków
Puree z marchewki i ziemniaków to prosty i pyszny sposób na podanie tych popularnych warzyw. Ten gładki, kremowy dodatek do dania głównego nie tylko wygląda apetycznie, ale jest też niesamowicie smaczny. Puree ziemniaczane z marchewką to klasyczne połączenie, które możemy spotkać na wielu stołach na całym świecie – zarówno na codziennych posiłkach, jak i podczas świątecznych uroczystości. Dodatek marchwi nadaje puree oryginalnego smaku i koloru. Puree z marchwi i ziemniaków to przepis, który spełni oczekiwania zarówno starszych, jak i młodszych miłośników kuchni. To harmonijne połączenie prostoty i wykwintności.
admin
Składniki:
- 200 gramów marchewki
- 7 średnich ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżeczka soli
Puree z marchewki i ziemniaków – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać i pokroić na 6 części. Marchewkę obrać i pokroić na plastry o grubości 0,5 cm.
- Pokrojone ziemniaki i marchewkę zalać wrzącą wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować przez około 25-35 minut.
- Ugotowane ziemniaki i marchewkę odcedzić i dodać masło i śmietanę.
- Zblendować wszystkie składniki.
Puree z marchewki i ziemniaków – dodatkowe informacje
Doskonały dodatek do pieczonej ryby i ostrzejszej surówki. Zamiast marchewki można dodać groszku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puree z dyni w słoikach
Następny przepis: Puree z ziemniaków, marchewki i groszku