Pulpety z warzywami
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg kapusty włoskiej lub pekińskiej
- szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 kostki rosołowe
- sól
- pieprz
- koncentrat pomidorowy
- mąka
- tłuszcz do smażenia
Pulpety z warzywami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule i kapustę siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, mieszamy.
-
2.
Do warzyw dodajemy: bułkę tartą, mięso, jajka, przyprawy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Formujemy w dłoni niewielkie pulpety i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
-
3.
Kostki rosołowe zagotowujemy w garnku z wodą. Na wrzący rosół wrzucamy usmażone pulpety i chwilę gotujemy na małym ogniu, uważając, by się nie rozpadły. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym i zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
Pulpety z warzywami – dodatkowe informacje
● Jeśli nie przepadamy za sosem pomidorowym, możemy dodać do gotujących się pulpetów tarty chrzan ze śmietaną i koperek.
● Aby kapusta włoska nie była zbyt twarda, przed poszatkowaniem można ją obgotować.