Pulpety z warzywami

Pulpety z warzywami

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalną kolacją? Pulpety z warzywami to danie, które, choć proste w przygotowaniu, z pewnością zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne mięso idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, nadając temu daniu wyjątkowy charakter. Ta zdrowa i pożywna potrawa, zwana również klopsami z warzywami, to doskonała propozycja dla osób wszystkich wieków – dzieci pokochają kształt pulpetów, a dorośli docenią wspaniałe połączenie smaków oraz walory zdrowotne posiłku. Przepis ten to również atrakcyjna alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Czas na wypróbowanie czegoś nowego, co doda urozmaicenia do codziennego menu.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg kapusty włoskiej lub pekińskiej
  • szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 kostki rosołowe
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia

Pulpety z warzywami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule i kapustę siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, mieszamy.

  2. 2.

    Do warzyw dodajemy: bułkę tartą, mięso, jajka, przyprawy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Formujemy w dłoni niewielkie pulpety i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.

  3. 3.

    Kostki rosołowe zagotowujemy w garnku z wodą. Na wrzący rosół wrzucamy usmażone pulpety i chwilę gotujemy na małym ogniu, uważając, by się nie rozpadły. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym i zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.

Pulpety z warzywami – dodatkowe informacje

● Jeśli nie przepadamy za sosem pomidorowym, możemy dodać do gotujących się pulpetów tarty chrzan ze śmietaną i koperek.

● Aby kapusta włoska nie była zbyt twarda, przed poszatkowaniem można ją obgotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Pupa Pawiana
Następny przepis: Puree warzywne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode