Ciasto Pupa Pawiana

Ciasto Pupa Pawiana

Ciasto „Pupa Pawiana” to jedno z najbardziej oryginalnych dań, jakie kiedykolwiek usłyszysz. To smakowita, zabawna sztuka cukiernicza, której nazwa czerpie inspirację z charakterystycznego wyglądu tyłka pawiana, ale nie daj się zwieść tylko nazwie. Ciasto to jest połączeniem klasycznego ciasta o miękkiej, wilgotnej konsystencji z ulubionymi przez wszystkich lodami o smaku pingwina. Zapewne zastanawiasz się, jak to wszystko razem smakuje. Jedno jest pewne – ten wyjątkowy przepis na „Pupę Pawiana” przekonuje do siebie zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Jeśli nie boisz się kulinarnych eksperymentów, koniecznie wypróbuj ten deser.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • MASA:
  • 1 serek homogenizowany 400g lub 3 po 150g
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 330 ml śmietany 30% (jeśli będzie 400, to też nic się nie stanie)
  • POLEWA:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wody

Ciasto pupa pawiana – jak zrobić?

  1. Białka ubić na puszystą pianę dodać obydwa cukry. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku a na koniec pomału dodajemy resztę suchych składników i mieszamy na najniższych obrotach,a najlepiej przemieszać delikatnie łyżką.
    Masy wylewamy na blaszkę wym. 20×35 i pieczemy w 170* ok 15-18 minut.
    Gdy biszkopt wystygnie, kroimy go na pół.
  2. Obie galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Musi być gęsta. Studzimy. Gdy zacznie tężeć to ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym, później dodajemy serek homogenizowany i galaretki.
  3. Dół biszkoptu nasączamy, układamy na nim ciepłe lody (Lody ok 36 szt mini ja układałam dość gęsto, użyłam ciepłych lodów z Lidla) i wylewamy masę, oraz przykrywamy biszkoptem.
  4. Margarynę rozpuszczamy dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Może wyglądać jakby się zważyła ale spokojnie. Następnie dodajemy cukier, kakao i żelatynę. Zagotowujemy. Studzimy i wylewamy na ciasto.
    U mnie akurat była polewa bez żelatyny, którą posypałam wiórkami.

Słowa kluczowe: lody pingwin przepis, ciasta pupa pawiana, tyłek pawiana, pupa pawiana.

Ciasto Pupa Pawiana – dodatkowe informacje

Lepiej zrobić trochę więcej masy, bo mi wyszło na styk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym
Następny przepis: Pulpety z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode