Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym

Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym

Jeśli szukasz zdrowego, sycącego i pełnego smaku dania na obiad, to Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym są strzałem w dziesiątkę. To wyjątkowy przepis, który łączy w sobie łatwo dostępne składniki i prostotę wykonania. Mieszanka mięsa mielonego, ręcznie lepionych pulpetów z aromatyczną marchewką oraz delikatny ryż tworzą idealny duet z wyrazistym, domowym sosem pomidorowym. Właśnie ta soczysta i pełna smaku kompozycja smaków sprawia, że danie to jest ulubionym wyborem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Bez wątpienia pulpety w sosie pomidorowym z marchewką są synonimem domowej, pysznej kuchni.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mieszanej mielonej wołowiny
  • 10 dag ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • przyprawa typu jarzynka
  • zioła prowansalskie, bazylia, majeranek
  • kostka rosołowa wołowa
  • mały słoik przecieru pomidorowego

Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Mięso wyrób z ugotowanym ryżem, marchewką, jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku. Uformuj pulpety.
  3. 3/4 litra wody zagotuj, dodaj kostkę rosołową, wrzuć pulpety, gotuj przez około 10 minut. Wyjmij i osącz.
  4. Do wody z gotowania pulpetów dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku ziołami i jarzynką. Sos gotuj aż stanie się gęsty. Do gotującego się sosu włóż pulpety, gotuj jeszcze przez 5 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Podawaj pulpety w sosie pomidorowym z marchewką i ryżem z ziemiankami lub pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety z pary w sosie koperkowym
Następny przepis: Ciasto Pupa Pawiana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode