Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym
Jeśli szukasz zdrowego, sycącego i pełnego smaku dania na obiad, to Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym są strzałem w dziesiątkę. To wyjątkowy przepis, który łączy w sobie łatwo dostępne składniki i prostotę wykonania. Mieszanka mięsa mielonego, ręcznie lepionych pulpetów z aromatyczną marchewką oraz delikatny ryż tworzą idealny duet z wyrazistym, domowym sosem pomidorowym. Właśnie ta soczysta i pełna smaku kompozycja smaków sprawia, że danie to jest ulubionym wyborem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Bez wątpienia pulpety w sosie pomidorowym z marchewką są synonimem domowej, pysznej kuchni.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mieszanej mielonej wołowiny
- 10 dag ryżu
- 1 marchewka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- przyprawa typu jarzynka
- zioła prowansalskie, bazylia, majeranek
- kostka rosołowa wołowa
- mały słoik przecieru pomidorowego
Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Mięso wyrób z ugotowanym ryżem, marchewką, jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku. Uformuj pulpety.
- 3/4 litra wody zagotuj, dodaj kostkę rosołową, wrzuć pulpety, gotuj przez około 10 minut. Wyjmij i osącz.
- Do wody z gotowania pulpetów dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku ziołami i jarzynką. Sos gotuj aż stanie się gęsty. Do gotującego się sosu włóż pulpety, gotuj jeszcze przez 5 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Podawaj pulpety w sosie pomidorowym z marchewką i ryżem z ziemiankami lub pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpety z pary w sosie koperkowym
Następny przepis: Ciasto Pupa Pawiana