Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Pulpety rybne w sosie pomidorowym to danie, które z pewnością zachwyci miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Z łatwością można do niego przekonać nawet najbardziej opornych niejadków. Pulpeciki są lekkie i aromatyczne, a sos pomidorowy nadaje im charakterystycznego kąsa. Można je podać jako samodzielne danie lub z porcją makaronu czy ryżu. Ten przepis z powodzeniem można nazwać wariacją na temat klasycznych kotletów rybnych. Pulpety rybne w sosie pomidorowym to świetna propozycja na rodzinny obiad czy kolację. Niezależnie od okazji – z pewnością zrobią wrażenie na każdym gościu.

Składniki:

  • 1 kg kostek lub filetów rybnych (preferuję mintaja)
  • 5-6 dużych cebul
  • 2 jajka
  • bułka tarta, sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania pulpetów rybnych w sosie pomidorowym:

  1. Rybę rozmrozić i umyć. Wraz z połówką cebuli przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby można było uformować pulpety. Kulki obtoczyć w tartej bułce i przesmażyć na oliwie z obu stron.
  2. Upieczone pulpety przełożyć do garnka.
  3. Na tym samym oleju wrzucić pokrojoną w księżyce cebulę, mocno doprawić, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aby zmiękła.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy.
  5. Przełożyć do garnka z pulpetami.

Pulpety rybne w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Najlepiej przygotować na 1 dzień przed spożyciem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety w sosie pieczeniowym
Następny przepis: Pulpety w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode