Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Pulpety rybne w sosie pomidorowym to danie, które z pewnością zachwyci miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Z łatwością można do niego przekonać nawet najbardziej opornych niejadków. Pulpeciki są lekkie i aromatyczne, a sos pomidorowy nadaje im charakterystycznego kąsa. Można je podać jako samodzielne danie lub z porcją makaronu czy ryżu. Ten przepis z powodzeniem można nazwać wariacją na temat klasycznych kotletów rybnych. Pulpety rybne w sosie pomidorowym to świetna propozycja na rodzinny obiad czy kolację. Niezależnie od okazji – z pewnością zrobią wrażenie na każdym gościu.
admin
Składniki:
- 1 kg kostek lub filetów rybnych (preferuję mintaja)
- 5-6 dużych cebul
- 2 jajka
- bułka tarta, sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania pulpetów rybnych w sosie pomidorowym:
- Rybę rozmrozić i umyć. Wraz z połówką cebuli przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby można było uformować pulpety. Kulki obtoczyć w tartej bułce i przesmażyć na oliwie z obu stron.
- Upieczone pulpety przełożyć do garnka.
- Na tym samym oleju wrzucić pokrojoną w księżyce cebulę, mocno doprawić, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aby zmiękła.
- Dodać koncentrat pomidorowy.
- Przełożyć do garnka z pulpetami.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Najlepiej przygotować na 1 dzień przed spożyciem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpety w sosie pieczeniowym
Następny przepis: Pulpety w sosie własnym