Pulpety po meksykańsku
Paprykowy ostry sos, aromatyczne przyprawy i pyszne pulpety mięsne – to wszystko łączy w sobie przepis na pulpety po meksykańsku. Kompilacja smaków prosto z Ameryki Łacińskiej, które zachwycą każdego, kto uwielbia zaskakujące połączenia kulinarne. Podsmażone na złoto pulpeciki, zagotowane w intensywnie pikantnym sosie i podane z ulubionymi dodatkami to prawdziwa meksykańska fiesta na talerzu. Ten egzotyczny przepis to doskonałych pomysł na niedzielny obiad, imprezę z przyjaciółmi albo ciepłą kolację w rodzinie. Pulpety po meksykańsku to danie, które z pewnością warto wypróbować.
admin
Składniki:
- Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- Sos:
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- rozgniecione w moździerzu: 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 ząbki czosnku, 2 pomiory suszone ze słoika, 1/2 łyżeczki papryki chili, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 szklanki mrożonej kukurydzy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
Pulpety po meksykańsku – jak zrobić?
- Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, czosnek preciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Składniki na pulpety wyrabiamy dokładnie w misce następnie formujemy kulki. Na patelnię z odrobiną oleju obsmażamy pulpety z każdej strony. Dorzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy przez minutę. Dolewamy wodę, przecier pomidorowy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy mieszanką przypraw. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Smacznego.
Pulpety po meksykańsku – dodatkowe informacje
Idealne do ryżu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpety drobiowe z ryżem
Następny przepis: Pulpety w sosie pieczeniowym