Pulpety drobiowe z ryżem
Pulpety drobiowe z ryżem to jedno z tych ciepłych, wyjątkowo smacznych dań, które sprawiają, że w najzimniejsze dni czujemy się trochę lepiej. To komfortowe danie, pełne smaków i aromatów, które doskonale nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i specjalną okazję. Już sama lista składników zachęca do wypróbowania tego przepisu – mięso drobiowe, ryż, a do tego różne warzywa i przyprawy, które dodadzą potrawie wyjątkowego charakteru. Niezależnie od okazji, pulpety drobiowe z ryżem z pewnością będą hitem na twoim stole. Przygotuj się na uczucie pełnego zadowolenia po każdym kęsie.
admin
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
- ostra papryka w proszku
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- 250 g ryżu
- 600 ml bulionu warzywnego
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 200g przecieru pomidorowego
Pulpety drobiowe z ryżem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, tartą bułkę, sól, pieprz i paprykę w proszku wyrabiamy. Z masy formujemy kulki i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
- Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Wsypujemy do połowy gotującego się bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, aby ryż wchłonął cały płyn.
- Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją resztą bulionu, potem dodajemy przecier pomidorowy, solimy do smaku, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
- Sos przelewamy do naczynia do zapiekanek. Dodajemy pulpeciki i na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, po czym podajemy z ryżem, udekorowane gałązką rukoli, pietruszki itp.
Pulpety drobiowe z ryżem – dodatkowe informacje
Szczypta kurkumy zabarwi ryż na jasny złoty kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym
Następny przepis: Pulpety po meksykańsku