Pulpety drobiowe z ryżem

Pulpety drobiowe z ryżem

Pulpety drobiowe z ryżem to jedno z tych ciepłych, wyjątkowo smacznych dań, które sprawiają, że w najzimniejsze dni czujemy się trochę lepiej. To komfortowe danie, pełne smaków i aromatów, które doskonale nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i specjalną okazję. Już sama lista składników zachęca do wypróbowania tego przepisu – mięso drobiowe, ryż, a do tego różne warzywa i przyprawy, które dodadzą potrawie wyjątkowego charakteru. Niezależnie od okazji, pulpety drobiowe z ryżem z pewnością będą hitem na twoim stole. Przygotuj się na uczucie pełnego zadowolenia po każdym kęsie.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • 250 g ryżu
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 200g przecieru pomidorowego

Pulpety drobiowe z ryżem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, tartą bułkę, sól, pieprz i paprykę w proszku wyrabiamy. Z masy formujemy kulki i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Wsypujemy do połowy gotującego się bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, aby ryż wchłonął cały płyn.
  3. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją resztą bulionu, potem dodajemy przecier pomidorowy, solimy do smaku, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
  4. Sos przelewamy do naczynia do zapiekanek. Dodajemy pulpeciki i na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, po czym podajemy z ryżem, udekorowane gałązką rukoli, pietruszki itp.

Pulpety drobiowe z ryżem – dodatkowe informacje

Szczypta kurkumy zabarwi ryż na jasny złoty kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym
Następny przepis: Pulpety po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode