Pulpeciki W Sosie Z Zielonym Groszkiem I Porem

Pulpeciki W Sosie Z Zielonym Groszkiem I Porem

Ten przepis na pulpeciki w sosie z zielonym groszkiem i porem stanowi doskonały pomysł na obiad inspirowany kuchnią domową. Pulpeciki, miękkie i soczyste, są idealnym tłem dla wyrazistego sosu. Właśnie sos z zielonego groszku jest tutaj kluczowy – jego świeży, nieco słodkawy smak niemal natychmiast przenosi nas do letnich dni spędzonych na łonie natury. Dodatek pora nadaje całemu daniu wyważonego, delikatnego akcentu. Ta propozycja to świetny sposób na zagospodarowanie zielonego groszku – jednego z ulubionych warzyw letnich.

Składniki:

  • Na pulpeciki:
    • 300 g mięsa mielonego z łopatki
    • 1 łyżeczka warzywka suszonego
    • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (dodaje smaku mielonemu mięsu)
    • 2 żółtka (białka można zamrozić)
    • 1/2 kajzerki namoczonej
    • 1/2 startej cebuli
    • mąka do obtoczenia
    • sól, pieprz
  • Do sosu:
    • 2 małe puszeczki groszku (2 x 75g)
    • 2 szklanki wody (szklanka o pojemności 200 ml)
    • 1/3 szklanki śmietanki 30%
    • 1 łyżeczka warzywka suszonego
    • 1/4 pora
    • sól, pieprz, natka pietruszki
    • 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia

Pulpeciki w sosie z zielonym groszkiem i porem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone mieszamy z żółtkami, cebulą, czosnkiem, kajzerką i przyprawami. Formujemy małe pulpety które obtaczamy w mące.

    2. Na patelnię wylewamy trochę oleju i przesmażamy por pokrojony w pół plasterki, następnie dodajemy pulpety i przesmażamy z każdej strony. Całość zalewamy 2 szkl wody, dodajemy suszone warzywko, sól, pieprz, przykrywamy pokrywka i gotujemy z 10 minut.

    3. Następnie dodajemy odsączony groszek, a po czasie wlewamy śmietankę z 1 łyżeczką mąki i gotujemy do zgęstnienia. Już na sam koniec możemy jeszcze doprawić i dodać natkę pietruszki.

    Pulpety możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego !

Pulpeciki w sosie z zielonym groszkiem i porem – dodatkowe informacje

Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulled Pork - szarpana wieprzowina
Następny przepis: Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode