PULPECIKI w SOSIE POMIDOROWYM (POLPETTE al SUGO di POMODORO)
Polpette al Sugo, czyli pulpeciki w sosie pomidorowym, to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Ta wykwintna potrawa łączy smak sosem przypominającym domowy, aromatyczny sos pomidorowy z delikatnymi, mięsnymi kulkami. Ta niewielka forma, gdzie mięso równoważy się z sosami, stwarza idealne połączenie na talerzu. Idealne na rodzinne obiady, spotkania z przyjaciółmi, czy romantyczne kolacje we dwoje, potrawa ta zawsze zaskoczy swoją prostotą i elegancją. Ta tradycyjna włoska receptura jest szybka i łatwa do przygotowania, niezależnie od Twoich umiejętności kulinarnych. Ciesz się smakiem prawdziwych polpette al sugo!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
- 100 g chleba lub bułki (bez skórki, może być czerstwy)
- ok. 100 ml mleka
- 50 g startego sera typu parmezan
- 1 jajko
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ok.1,5 l passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek
- garść świeżej bazylii
- dodatkowo:
- krótki makaron (np.penne, rigatoni)
Pulpeciki w sosie pomidorowym (polpette al sugo di pomodoro) – jak zrobić?
- Do wysokiego garnka wlej passatę pomidorową. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i rozdrobnioną palcami bazylię. Przykryj i doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
- Chleb namocz w mleku przez ok. 5 min. W misce połącz mielone mięso z odciśniętym z mleka chlebem, dodaj starty na drobnej tarce ser, 1 jajko, pietruszkę, przeciśnięty czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Formuj małe kuleczki i wrzucaj do gotującego się sosu. Jedna obok drugiej i na początku nie mieszaj. Po ok. 5 min. delikatnie przemieszaj. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj przez min. 1 godz. W ten sposób sos pomidorowy stanie się gęsty i nabierze smaku.
- We Włoszech do takiego sosu gotuje się makaron, który posypany parmezanem je się na pierwsze danie. Na drugie danie podaje się pulpeciki polane sosem z dodatkiem świeżego pieczywa.
Buon Appetito!
Porady – dodatkowe informacje
Oryginalny przepis przewiduje najpierw obsmażenie na oliwie pulpecików, a póżniej dodanie ich do sosu pomidorowego. Moja wersja, często praktykowana, jest szybsza w przygotowaniu i bardziej dietetyczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Półówki moreli pachnące wanilią w syropie
Następny przepis: Polska Swojska Kiełbasa