pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym…
Ta kompozycja kulinarna to nie lada gratka dla miłośników mięsnych potraw. Pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym to przepis, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbujcie tego dania, a już na pewno będziecie zaskoczeni, jak smaczne może być połączenie delikatnego mięsa z orzeźwiającym sosie jogurtowo-koperkowym. To propozycja, która sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i na wyjątkowy obiad dla rodziny czy przyjaciół. Sprawia, że prosta w przygotowaniu potrawa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dzięki temu przepisowi, miłośnicy nowych smaków na pewno odkryją coś dla siebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa (ostatnio używam indyka)
- jajko
- łyżka mąki
- 3 łyżki jogurtu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki płatków owsianych
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz
Pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym… – jak zrobić?
- Mięso wyrobić z jajem, solą i pieprzem oraz płatkami owsianymi.
- Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- Wyjąć pulpety na talerz.
- Łyżkę mąki wymieszać z 5-6 łyżkami wody, wlać do pulpetów i stale mieszając doprowadzić do wrzenia, dodając koper oraz jogurt.
- Włożyć z powrotem pulpeciki, wymieszać i podgrzać (nie gotować).
Porady – dodatkowe informacje
W tym czasie kiedy robimy pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym, można ugotować ziemniaki, aby mieć pełnowartościowy obiad w 30 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulled Pork - szarpana wieprzowina
Następny przepis: Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym