pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym...

pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym…

Ta kompozycja kulinarna to nie lada gratka dla miłośników mięsnych potraw. Pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym to przepis, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbujcie tego dania, a już na pewno będziecie zaskoczeni, jak smaczne może być połączenie delikatnego mięsa z orzeźwiającym sosie jogurtowo-koperkowym. To propozycja, która sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i na wyjątkowy obiad dla rodziny czy przyjaciół. Sprawia, że prosta w przygotowaniu potrawa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dzięki temu przepisowi, miłośnicy nowych smaków na pewno odkryją coś dla siebie.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa (ostatnio używam indyka)
  • jajko
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • duży pęczek koperku
  • sól, pieprz

Pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym… – jak zrobić?

  1. Mięso wyrobić z jajem, solą i pieprzem oraz płatkami owsianymi.
  2. Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  3. Wyjąć pulpety na talerz.
  4. Łyżkę mąki wymieszać z 5-6 łyżkami wody, wlać do pulpetów i stale mieszając doprowadzić do wrzenia, dodając koper oraz jogurt.
  5. Włożyć z powrotem pulpeciki, wymieszać i podgrzać (nie gotować).

Porady – dodatkowe informacje

W tym czasie kiedy robimy pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym, można ugotować ziemniaki, aby mieć pełnowartościowy obiad w 30 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulled Pork - szarpana wieprzowina
Następny przepis: Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode