Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną
Łabędzie z ciasta ptysiowego to eleganckie i niezwykle smaczne ciasteczka, które z pewnością zrobią wrażenie na każdym zebrane. Ich delikatna, puszysta tekstura idealnie komponuje się z delikatnym smakiem bitej śmietany. Choć wyglądają na skomplikowane, są zadziwiająco proste do przygotowania. To doskonałe rozwiązanie, gdy chcemy zaskoczyć gości nietuzinkowym deserem. Ptysiowe łabędzie to nie tylko przysmak, ale prawdziwe małe dzieła sztuki cukierniczej. Będą świetnym dodatkiem do każdej okazji, od eleganckich przyjęć, po rodzinne spotkania. Ten przepis pozwoli wam stworzyć idealne, lekkie ciastka ptysiowe i niesamowicie kremową bitą śmietanę.
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI: na ok 20 łabędzi;
- czas przygotowania ok. 90 minut
- Ciasto:
- 125 g masła
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 220 g mąki
- 4-5 jaj (4 duże lub 5 mniejszych)
- opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Bita śmietana:
- 0,5 l śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietanowy fix
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania łabędzi
- 2 kostki czekolady
- rękaw cukierniczy z dużą tylką w kształcie gwiazdki
- woreczek foliowy
Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną – jak zrobić?
- W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, gotujemy energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto powinno odstawać od brzegów i mieć szklisty wygląd. Pozostawić do ostygnięcia. Do letniego dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto powinno być gładkie i kleiste. Dwie łyżki ciasta przełożyć do foliowego woreczka. Z tego ciasta zrobimy łabędzie szyje.
- Pozostałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdy. Na dużej blaszce wyłożonej pergaminem, wyciskamy w odstępach łabędzi korpus czyli wyciskamy duże gwiazdki w formie łezki. Korpusy wkładamy do nagrzanego piekarnika 200’C na 25 minut. UWAGA! Nie wolno otwierać piekarnika, pieczemy do uzyskania słomkowego koloru. Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce.
- Łabędzie szyje. Odcinamy mały rożek w woreczku z odłożonym wcześniej ciastem. Na pergaminie wyciskamy ciasto formując dwójkę. Można wyraźniej wycisnąć oko. Pieczemy w 180’C na złoty kolor przez ok 10 minut. Rozpuść dwie kostki czekolady i namalować naszym dwójkom dziób i oczy.
- Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksować na małych obrotach z cukrem pudrem. Gdy zgęstnieje wsypać fix i dodać sok z cytryny. Delikatnie zmiksować. Zimne korpusy przekroić w poprzek. Dolną część nadziewamy bitą śmietaną, górną część przekroić na pół wzdłuż i umieścić na bitej śmietanie, tak jak łabędzie skrzydła. W środek włożyć ostrożnie łabędzią szyję. Całość posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną – dodatkowe informacje
UWAGA! Nie wolno otwierać piekarnika, pieczemy do uzyskania słomkowego koloru. Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce.