Puchata brioszka

Puchata brioszka

Brioszka to rodzaj lekkiego, puchatego pieczywa pochodzącego z Francji, które zasłynęło ze swojego maślanego aromatu i delikatnej struktury. Nasz przepis na puchatą brioszkę to idealne połączenie tradycyjnych technik pieczenia z prostymi, domowymi składnikami. Brioszka ma pięknie złocistą skórkę i pachnie tak pysznie, że trudno się jej oprzeć. Szczególnie dobrze smakuje na ciepło, posmarowana masłem lub dżemem. To doskonały wybór na weekendowe śniadanie w towarzystwie ulubionej kawy czy herbaty. Przygotujcie się na gastronomiczną podróż do serca Francji z tą brioszką w roli głównej. To jedno z tych pieczyw, które zdecydowanie warto upiec samemu.

Składniki:

  • 2 bułki
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • mąka do podsypania stolnicy

Puchata brioszka – jak zrobić?

  1. Mleko lekko podgrzać. Wsypać cukier, wkruszyć drożdże. Posypać łyżką mąki i nakryć ściereczką. Zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże ruszyły.
  2. Masło rozpuścić i ostudzić. Wlać do rozczynu i dodać żółtka. Wsypać sól, cukier waniliowy i mąkę. Ciasto dobrze zagnieść, tak aby odstawało od brzegu miski. Trwa to około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-45 minut).
  3. Następnie ciasto krótko zagnieść i uformować dwa owalne chlebki. Położyć na foremkę do pieczenia. Żołtko wymieszać ze śmietaną. Posmarować chlebki i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Naciąć ostrym nożem i jeszcze raz posmarować rozmąconym żółtkiem.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.

Puchata brioszka – dodatkowe informacje

Brioszkę można upiec na dwóch blaszkach. Jeśli położymy je na jednej dużej, zrosną się brzegami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną
Następny przepis: Puchate naleśniki z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode