Puchata brioszka
Brioszka to rodzaj lekkiego, puchatego pieczywa pochodzącego z Francji, które zasłynęło ze swojego maślanego aromatu i delikatnej struktury. Nasz przepis na puchatą brioszkę to idealne połączenie tradycyjnych technik pieczenia z prostymi, domowymi składnikami. Brioszka ma pięknie złocistą skórkę i pachnie tak pysznie, że trudno się jej oprzeć. Szczególnie dobrze smakuje na ciepło, posmarowana masłem lub dżemem. To doskonały wybór na weekendowe śniadanie w towarzystwie ulubionej kawy czy herbaty. Przygotujcie się na gastronomiczną podróż do serca Francji z tą brioszką w roli głównej. To jedno z tych pieczyw, które zdecydowanie warto upiec samemu.
admin
Składniki:
- 2 bułki
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 15 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 3 żółtka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki soli
- dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- mąka do podsypania stolnicy
Puchata brioszka – jak zrobić?
- Mleko lekko podgrzać. Wsypać cukier, wkruszyć drożdże. Posypać łyżką mąki i nakryć ściereczką. Zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże ruszyły.
- Masło rozpuścić i ostudzić. Wlać do rozczynu i dodać żółtka. Wsypać sól, cukier waniliowy i mąkę. Ciasto dobrze zagnieść, tak aby odstawało od brzegu miski. Trwa to około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-45 minut).
- Następnie ciasto krótko zagnieść i uformować dwa owalne chlebki. Położyć na foremkę do pieczenia. Żołtko wymieszać ze śmietaną. Posmarować chlebki i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Naciąć ostrym nożem i jeszcze raz posmarować rozmąconym żółtkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
Puchata brioszka – dodatkowe informacje
Brioszkę można upiec na dwóch blaszkach. Jeśli położymy je na jednej dużej, zrosną się brzegami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną
Następny przepis: Puchate naleśniki z owocami