PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Chcesz zrobić coś wykwintnego na deser? Spróbuj przygotować ptysie z bitą śmietaną. Ten przepis pochodzi od znanej kulinarki, która prowadzi bloga pod nazwą „Kwestia Smaku”. Chociaż jego przygotowanie może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowane, to jednak zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie. Ptysie to delikatne, puszyste ciasteczka, które idealnie łączą się ze słodką bitą śmietaną. Są nie tylko pyszne, ale także prezentują się wyjątkowo elegancko na stole. Idealne na specjalne okazje, ale również jako smaczny deser na co dzień. Bez wątpienia zadowolą każdego, kto ma słabość do słodkości.

Składniki:

  • na około 50 sztuk
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 1 margaryna (25 dkg)
  • 5 całych jajek
  • szczypta soli
  • BITA ŚMIETANA:
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Ponadto
  • cukier puder do oprószenia

Ptysie z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. 1.

    W garnku gotujemy wodę z margaryną, dodajemy szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy całą mąkę i bardzo energicznie mieszamy mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd.

  2. 2.

    Zdejmujemy garnek z ognia i odczekujemy, aż ciasto lekko przestygnie. Wbijamy pierwsze jajko, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne. Po każdym dodaniu energicznie mieszamy i następne dajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.

  3. 3.

    Dwie duże blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy małą łyżeczką porcję ciasta i drugą zrzucamy na blachę.

  4. 4.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C termoobieg i pieczemy 35 minut, na złocisty kolor.

  5. 5.

    Ptysie studzimy.

  6. 6.

    Przygotowujemy nadzienie: schłodzoną śmietanę ubijamy na średnich obrotach miksera. Pod koniec dodajemy cukier puder i na koniec pomału wlewamy ostudzoną żelatynę, rozmieszaną w wodzie.

  7. 7.

    Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i napełniamy nadzieniem. Smacznego.

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ – dodatkowe informacje

Upieczone ptysie, bez przekrawania i zamknięte w papierowej torebce, możemy przechowywać do 3 dni w lodówce. Świetnie smakują również w wersji wytrawnej, np. z farszem z twarogu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ptasie mleczko z owocami i galaretką
Następny przepis: Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode