PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
- na około 50 sztuk
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki wody
- 1 margaryna (25 dkg)
- 5 całych jajek
- szczypta soli
- BITA ŚMIETANA:
- 660 ml śmietany kremówki 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- Ponadto
- cukier puder do oprószenia
Ptysie z bitą śmietaną – jak zrobić?
-
1.
W garnku gotujemy wodę z margaryną, dodajemy szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy całą mąkę i bardzo energicznie mieszamy mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd.
-
2.
Zdejmujemy garnek z ognia i odczekujemy, aż ciasto lekko przestygnie. Wbijamy pierwsze jajko, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne. Po każdym dodaniu energicznie mieszamy i następne dajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
-
3.
Dwie duże blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy małą łyżeczką porcję ciasta i drugą zrzucamy na blachę.
-
4.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C termoobieg i pieczemy 35 minut, na złocisty kolor.
-
5.
Ptysie studzimy.
-
6.
Przygotowujemy nadzienie: schłodzoną śmietanę ubijamy na średnich obrotach miksera. Pod koniec dodajemy cukier puder i na koniec pomału wlewamy ostudzoną żelatynę, rozmieszaną w wodzie.
-
7.
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i napełniamy nadzieniem. Smacznego.
PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ – dodatkowe informacje
Upieczone ptysie, bez przekrawania i zamknięte w papierowej torebce, możemy przechowywać do 3 dni w lodówce. Świetnie smakują również w wersji wytrawnej, np. z farszem z twarogu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ptasie mleczko z owocami i galaretką
Następny przepis: Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną