Ptasie mleczko z owocami i galaretką

Ptasie mleczko z owocami i galaretką

Ptasie mleczko z owocami i galaretką to wyjątkowy deser, który z pewnością zachwyci każdego łasucha. Ten kremowy, aksamitny deser łączy w sobie wiele smaków i konsystencji, które razem tworzą prawdziwie wyjątkowe doznanie kulinarne. Delikatna pianka ptasiego mleczka skrywa w sobie soczyste owoce i błyszczącą galaretkę, które razem tworzą niezapomniany duet. To deser, który z powodzeniem można podać podczas rodzinnych spotkań, imprez czy uroczystości. Jego wygląd robi wrażenie, a smak… jest po prostu nieziemski! Gotowanie z pasją to sama przyjemność, a przygotowanie tego deseru sprawi wiele radości. Spróbuj już teraz przygotować ptasie mleczko z owocami i galaretką!

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • około 150g herbatników (20 szt.),
  • 1,5kg owoców: truskawki, morele, borówki amerykańskie,
  • 3 galaretki niebieskie o smaku owoców leśnych,
  • 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • bita śmietana w proszku np Śnieżka,
  • 200ml mleka (niepełna szklanka).

Ptasie mleczko z owocami i galaretką – jak zrobić?

  1. Galaretki niebieskie rozpuszczamy w 750ml wrzącej wody (1/2 wody z przepisu), studzimy.
  2. Obręcz prostokątnej tortownicy (24×34) zabezpieczamy folią aluminiową.
  3. Herbatniki układamy na spodzie tortownicy.
  4. Schłodzoną śmietanę 30% (min. 12h w lodówce) ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze przez chwilę ubijamy do połączenia się składników. Masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min.
  5. Pozostałe galaterki rozpuszczamy we wrzątku, każdy kolor osobno:
    galaretki krystaliczne w 750ml wody, galaretki truskawkowe w 500ml wody. Rozpuszczone galaretki studzimy.
  6. Na cieście układamy truskawki i morele, zalewamy tężejącą (o konsystencji gęstej śmietany) krystaliczną galaretką, schładzamy w lodówce ok. 30min., Następnie układamy borówki i zalewamy tężejącą truskawkową galaretkę i znowu schładzamy 30 min.
  7. Śmietanę w proszku ubijamy z zimnym mlekiem (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i wykładamy na ciasto.
    Ciasto schładzamy w lodówce (najlepiej na noc).

Słowa kluczowe: ptasie mleczko z owocami

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto ptasie mleczko z owocami i galaretką możemy wykonać z innymi ulubionymi owocami, a herbatniki możemy zastąpić biszkoptami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe z galaretką
Następny przepis: PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode