PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE
Przedstawiamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych słodkości polskiej kuchni, które wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha – Ptasie Mleczko na Biszkopcie. Ten cudownie lekki i delikatny deser składa się z dwóch głównych składników: puszystego biszkoptu, który rozpływa się w ustach oraz kremowej pianki, nawiązującej smakiem do popularnego słodycza. Ten tandem to gwarancja wyjątkowo przyjemnego smaku, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Idealny na podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne uroczystości. Przygotowanie tego deseru to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zostanie nagrodzony brawami.
admin
Składniki:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 opakowania „śnieżki”
- 2 galaretki żółte
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
Ptasie mleczko na biszkopcie – jak zrobić?
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać olej, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.
- Normalnej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i upiec na złoty kolor.
- Piec w temperaturze 180 st. około 20 minut (ja piekę z termoobiegiem), wtedy czas pieczenia jest krótszy.
- Galaretki żółte rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody.
- Galaretki cytrynowe ———————————–
- Skondensowane mleko ubić ze śnieżkami, cukrem pudrem i waniliowym, dodawać stopniowo tężejącą pomarańczową galaretkę i jeszcze chwilę ubijać.
- Tak przygotowaną puszystą masę wyłożyć na biszkopt.
- Gdy zastygnie pierwsza warstwa masy, wylać na nią tężejącą żółtą galaretkę.
- Gdy żółta galaretka zastygnie, zrobić esy floresy z czekolady.
PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie żeby wasze ciasto wyszło takie wysokie, zróbcie masę z podwójnej porcji. Biszkopt można także upiec w tortownicy i przełożyć taką masą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ptasie mleczko babci Krysi
Następny przepis: Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe z galaretką