PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

Przedstawiamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych słodkości polskiej kuchni, które wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha – Ptasie Mleczko na Biszkopcie. Ten cudownie lekki i delikatny deser składa się z dwóch głównych składników: puszystego biszkoptu, który rozpływa się w ustach oraz kremowej pianki, nawiązującej smakiem do popularnego słodycza. Ten tandem to gwarancja wyjątkowo przyjemnego smaku, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Idealny na podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne uroczystości. Przygotowanie tego deseru to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zostanie nagrodzony brawami.

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 opakowania „śnieżki”
  • 2 galaretki żółte
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju

Ptasie mleczko na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać olej, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.
  2. Normalnej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i upiec na złoty kolor.
  3. Piec w temperaturze 180 st. około 20 minut (ja piekę z termoobiegiem), wtedy czas pieczenia jest krótszy.
  4. Galaretki żółte rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody.
  5. Galaretki cytrynowe ———————————–
  6. Skondensowane mleko ubić ze śnieżkami, cukrem pudrem i waniliowym, dodawać stopniowo tężejącą pomarańczową galaretkę i jeszcze chwilę ubijać.
  7. Tak przygotowaną puszystą masę wyłożyć na biszkopt.
  8. Gdy zastygnie pierwsza warstwa masy, wylać na nią tężejącą żółtą galaretkę.
  9. Gdy żółta galaretka zastygnie, zrobić esy floresy z czekolady.

PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE – dodatkowe informacje

Jeśli chcecie żeby wasze ciasto wyszło takie wysokie, zróbcie masę z podwójnej porcji. Biszkopt można także upiec w tortownicy i przełożyć taką masą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ptasie mleczko babci Krysi
Następny przepis: Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode