Ptasie mleczko babci Krysi

Ptasie mleczko babci Krysi

Ptasie mleczko babci Krysi to przepis rodzinny, który przechodził z pokolenia na pokolenie. Ten specjał jest uwielbiany przez całą rodzinę i gości, którzy mieli okazję go skosztować. Babci Krysi zawsze udaje się uzyskać idealną konsystencję pianki umieszczonej między dwiema warstwami ciemnej czekolady. Jak zawsze w kuchni u Krysi, składniki są najwyższej jakości. Kremowa pianka, chrupiąca czekolada i subtelny posmak wanilii gwarantują, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten torcik jest idealny do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkania czy jako słodka przekąska na każdy dzień.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • Blaszka 25×36 cm
  • 4 jajka L
  • 3/4 szkl.mąki pszennej extra typ 400 + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • Pianka:
  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
  • 3 galaretki truskawkowe
  • pół kg świeżych truskawek

Kuchnia u Krysi – Ptasią mleczko babci Krysi – jak zrobić?


  1. 1.
    Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku, miksować do połączenia. Odłożyć mikser i przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, włożyć do piekarnika i piec 25 min. w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na ściereczkę, zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.

  2. 2.
    Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzątku (1 szklanka = 250 ml) i odstawić do ostygnięcia. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

  3. 3.
    Dobrze schłodzone mleko ubić, aż zacznie gęstnieć, wlać lekko tężejące galaretki i miksować na najwyższych obrotach miksera, na sam koniec dodać truskawki, wymieszać i szybko wylać na biszkopt. Pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać. Całość zwieńczyć potartą na tarce gorzką czekoladą, cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi 🙂

Ptasie mleczko babci Krysi – dodatkowe informacje

Ptasie mleczko można również przygotować bez pieczenia, na biszkoptach lub herbatnikach, taka pianka smakuje równie dobrze w pucharkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pszenno razowe paszteciki grzybowe
Następny przepis: PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode