Ptasie mleczko babci Krysi
Ptasie mleczko babci Krysi to przepis rodzinny, który przechodził z pokolenia na pokolenie. Ten specjał jest uwielbiany przez całą rodzinę i gości, którzy mieli okazję go skosztować. Babci Krysi zawsze udaje się uzyskać idealną konsystencję pianki umieszczonej między dwiema warstwami ciemnej czekolady. Jak zawsze w kuchni u Krysi, składniki są najwyższej jakości. Kremowa pianka, chrupiąca czekolada i subtelny posmak wanilii gwarantują, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten torcik jest idealny do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkania czy jako słodka przekąska na każdy dzień.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- Blaszka 25×36 cm
- 4 jajka L
- 3/4 szkl.mąki pszennej extra typ 400 + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- Pianka:
- 530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
- 3 galaretki truskawkowe
- pół kg świeżych truskawek
Kuchnia u Krysi – Ptasią mleczko babci Krysi – jak zrobić?
-
1.
Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku, miksować do połączenia. Odłożyć mikser i przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, włożyć do piekarnika i piec 25 min. w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na ściereczkę, zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia. -
2.
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzątku (1 szklanka = 250 ml) i odstawić do ostygnięcia. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. -
3.
Dobrze schłodzone mleko ubić, aż zacznie gęstnieć, wlać lekko tężejące galaretki i miksować na najwyższych obrotach miksera, na sam koniec dodać truskawki, wymieszać i szybko wylać na biszkopt. Pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać. Całość zwieńczyć potartą na tarce gorzką czekoladą, cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi 🙂
Ptasie mleczko babci Krysi – dodatkowe informacje
Ptasie mleczko można również przygotować bez pieczenia, na biszkoptach lub herbatnikach, taka pianka smakuje równie dobrze w pucharkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pszenno razowe paszteciki grzybowe
Następny przepis: PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE