Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym
Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym to przepis, który łączy w sobie delikatność i wyjątkowy smak pstrąga z ostrym akcentem chrzanu i gładkością śmietany. Idealna kompozycja dla amatorów ryb, którzy lubią zaskakiwać swoje kubki smakowe. Wszystkie składniki tworzą razem niepowtarzalne trio, które wprowadzi na twój stół prawdziwe, smakowe doznania. Wyśmienite aromaty, które uniosą się nad potrawą, przyciągną do stołu nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wypróbuj ten przepis na specjalną okazję lub zwykły, rodzinny obiad i przekonaj się, jak smakuje prawdziwy pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym. To danie, którym bez wątpienia zaskoczysz swoje podniebienie!
admin
Składniki:
- 4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego)
- 2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (wg gustu i ostrości)
- 150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- olej
- pieprz cytrynowy, sól
- Opcjonalnie: sok z cytryny
Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym – jak zrobić?
- Rybę z obu stron oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. (Uprzednio można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.)
- Dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
- Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę, dodać chrzan, koperek, wymieszać i poddusić dodatkowo przez kilka minut. (Sos powinien lekko zredukować się.)
- W razie potrzeby doprawić do smaku.
Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym – dodatkowe informacje
Można użyć dowolnego rodzaju ryby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pstrąg w pergaminie
Następny przepis: Pstrąg z warzywami z grilla i masełkiem czosnkowym