PRZYPRAWA DUKKAH

PRZYPRAWA DUKKAH

Przyprawa Dukkah to tajemniczy składnik zapożyczony z egipskiej tradycji kulinarnych. Ta niezwykła mieszanka orzechów, pestek i przypraw, jest nietypowym dodatkiem do przekąsek czy dań głównych, który dodaje swoistego orientalnego charakteru. Unikalny smak Dukkah jest wynikiem połączenia aromatycznych składników takich jak orzechy laskowe, ziarna sezamu, kminek czy kolendra. To smak, który przeniesie Cię na chwilę do ciepłych krajów Bliskiego Wschodu. Swoją wszechstronność można wykorzystać zarówno w kuchni roślinnej, jak i mięsnej. Może stanowić klucz do odkrycia nowych smaków w codziennym gotowaniu.

Składniki:

  • – 1/3 szklanki obranych orzechów pistacjowych
  • – 1/4 szklanki sezamu
  • – 1 łyżka nasion kolendry
  • – 1 łyżka nasion kminku
  • – 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • – 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przyprawa dukkah – jak zrobić?

  1. Orzechy pistacjowe rozgnieć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy i podprażyć 5 minut na suchej patelni. Wsypać do miski.
  2. Na rozgrzanej patelni podprażyć sezam na złoto, zmielić, wsypać do orzechów.
  3. Kolendrę i kminek podprażyć na suchej patelni (często mieszać aby się nie spaliły) do momentu aż ziarenka zaczną podskakiwać. Zmielić, dodać do orzechów i sezamu.
  4. Do całości dodać sól, pieprz i dobrze wymieszać.

Porady – dodatkowe informacje

– Dukkah najlepiej trzymać w słoiczku szczelnie zamkniętym (aby nie uleciał aromat) w lodówce (aby się nie zepsuło).

– Przyprawa ta wspaniale komponuje się z ciastem drożdżowym na słono- dzięki niemu drożdżowe wypieki nabierają charakteru przekąski typu krakersy, chipsy- przegryzki do piwa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Przepyszny Tort urodzinowy
Następny przepis: Ciasto Przysmak wiewiórki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode