Przekładaniec
Przygotowujemy dla Was bardzo smaczny przekładaniec, który swoją nazwę zawdzięcza warstwom delikatnego ciasta przeplecionemu z przepysznością wybranego nadzienia. Ten przepis to doskonała propozycja na słodkie popołudnia, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Możemy w nim wykorzystać różne dodatki – od owoców, przez powidła, aż po krem czy czekoladę. Każdy składnik dodaje przekładankowi swojego smaku, tworząc niepowtarzalną kombinację. Ten przepis na przekładaniec to gwarancja sukcesu i zachwytu wszystkich łasuchów. Jego wykonanie nie jest trudne, ale efekt końcowy na pewno zachwyci każdego smakosza. Czas na słodkie przyjemności!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 6 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 1 i 1/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 7 i 1/4 łyżki mleka
- 6 łyżek miodu sztucznego
- 2 i 1/4 łyżeczki sody
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu (np. śmietankowego)
- 1 szkl. cukru
- kostka margaryny
- Oraz:
- słoik powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa
Przekładaniec – jak zrobić?
- Ciasto: miód lekko podgrzewamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na cztery części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 1/4 ciasta. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 175 °C. Wyjmujemy i od razu usuwamy papier. Odstawiamy do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy pozostałe placki.
- Krem: w 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy.Mieszając, powoli wlewamy budyń i chwilę gotujemy. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i porcjami dodajemy budyń.
- Jeden placek smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy drugim. Smarujemy powidłami i przykrywamy trzecim. Wykładamy resztę kremu i przykrywamy czwartym plackiem. Dekorujemy polewą czekoladową. Odstawiamy na 2 dni.
Przekładaniec – dodatkowe informacje
● Ciasto możemy posypać posiekanymi i zrumienionymi na maśle orzechami laskowymi.
● Polewę możemy zrobić z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PRZEKĄSKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z SERKIEM I ŁOSOSIEM
Następny przepis: Przekładańce ziemniaczane