PRZEKĄSKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z SERKIEM I ŁOSOSIEM
Przedstawiam przepis na wyjątkowe przekąski z ciasta francuskiego z dodatkiem kremowego serka i delikatnego wędzonego łososia. Jest to świetna propozycja na niebanalną przystawkę, doskonałą zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i weekendowy relaks z rodziną. Prostota wykonania w połączeniu z wyjątkowym smakiem sprawi, że te małe kąski staną się ulubionym daniem na każdym stole. Wybór składników – doskonałej jakości ciasto francuskie, aksamitny serek i soczysty łosoś, gwarantuje satysfakcję nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 200g sera kanapkowego typu philadelphia
- 150g wędzonego łososia
- sól
- pieprz
- natka z pietruszki lub koperek
Przekąski z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem – jak zrobić?
-
1.
Z ciasta francuskiego okrągłą foremka wyciąć kółka. W 2/3 krążków, malutkim kółeczkiem wyciąć dziurki. Całe krążki o połowę krążków z dziurką posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je (na 1 krążek w całości nałożyć 2 krążki z otworkami). Tak przygotowane vol-au-vent układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200’C przez ok. 15 min. Wystudzić. -
2.
Łososia pokroić na kawałeczki i połączyć z serkiem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. -
3.
Vol-au-vent wypełniać łososiowym serkiem i ozdobić pietruszką lub koperkiem.
xxxx – dodatkowe informacje
Według uznania, do serka można drobniutko pokroić i zamieszać koperek.