Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu

Z okazji Walentynek warto zaskoczyć ukochaną osobę nie tylko prezentem, ale również pysznym, domowym deserkiem. Idealnym pomysłem na ten wyjątkowy dzień może być nasz prosty deser na walentynki, który ma dodatkowy atut – jest bez dodatku tłuszczu! Z pewnością przypaść do gustu wszystkim, którzy dbają o sylwetkę. Ten deser to połączenie smaku, zdrowia i miłości – wszystko, co najlepsze dla naszych bliskich. Szczególnie polecamy go dla osób ceniących prostotę przygotowania, ale oczekujących wyjątkowych efektów wizualnych i smakowych. Zaskocz swoją drugą połówkę smakiem, który na długo zapadnie Wam obojgu w pamięć.

Składniki:

  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 250 g mrożonych czerwonych porzeczek
  • 125 g naturalnego serka homogenizowanego 0%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 g cukru brzozowego
  • 3 balony

## Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Balony nadmuchać, aż uzyskamy wielość małej piłki. Umyć gąbką z płynem do naczyń. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (na małej mocy). Czekolada nie powinna być za gorąca. Na blasze lub dużej desce rozłożyć papier do pieczenia i nałożyć łyżkę czekolady. Rozsmarować na nieduże koło.

3. Balon włożyć do miski z czekoladą i oblepić balon dookoła, mniej więcej do połowy wysokości. Ustawić na krążku czekolady. Czynność powtórzyć z pozostałymi balonami.

4. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

5. Z pozostałej czekolady wycisnąć wzroki-serduszka. Na papierze do pieczenia narysować serduszka, a potem obrysować je czekoladą. Również wstawić do lodówki.

6. Krem:
– Porzeczki przełożyć do rondelka (nie ma potrzeby ich rozmrażać). Dodać około 1/4 szklanki wody. Gotować do miękkości i rozpadnięcia owoców. Mniej więcej w połowie gotowania dodać cukier brzozowy, wymieszać. Następnie przetrzeć owoce przez sito.
– Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Z otrzymanego musu owocowego odłożyć 3-4 łyżki, a do większej części dodać żelatynę. Wymieszać, aby nie było grudek.

7. Zostawić do ostygnięcia. Do porzeczek dodać serek homogenizowany i połączyć. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

8. Wykonanie:
– Foremki czekoladowe wyjąć z lodówki. Za pomocą szpilki przebić balon i ostrożnie wyjąć go ze środka miseczki. Gdy krem będzie na granicy tężenia, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do miseczki. Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie polać odłożonym sosem owocowym i wbić czekoladowe serduszka. Smacznego!

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu – dodatkowe informacje

3 porcje po 268 kacl


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prosty chleb z nasionami chia
Następny przepis: Prosty domowy chleb dla poczatkujacych:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode