Proste risotto
Kuszące aromaty risotto niosą się z włoskich knajpek prosto do Twojego domu. Dziś chcielibyśmy zaproponować Ci najprostszy przepis na to przysmak znanego na całym świecie. Proste risotto, które przepis na nie wymaga skomplikowanych technik ani nieosiągalnych składników. Jest idealny dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę z kuchnią włoską. Ta wersja, pomimo swojej prostoty, nie ustępuje smakiem autentycznemu, podawanemu w restauracjach Rzymu czy Neapolu. Składniki do wykonania dania możesz znaleźć w najbliższym sklepie. Proste risotto, spróbuj już dziś!
admin
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- różne warzywa (użyłam paprykę, cukinię, marchew, groszek i kiełki soczewicy), wszystko pokrojone w paski
- 350g ryżu
- 1-2 łyżki pasty curry
- 1 ½ l gorącego bulionu warzywnego
Proste risotto – jak zrobić?
- Rozgrzać olej w dużej patelni. Dusić cebulę i czosnek przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać pastę curry i ryż i dusić przez 2-3 minuty. Wlać połowę bulionu i gotować przez 10 minut lub aż do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Dodać warzywa i nadal gotować przez kolejne 5 minut. Mieszać, aż ryż będzie miękki ale wilgotny. Doprawić czarnym pieprzem. Podawać natychmiast.
Proste risotto – dodatkowe informacje
Zamiast świeżych warzyw można użyć wszelkiego typu mrożonek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Proste placki z cukinii
Następny przepis: Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany