Proste kedgeree

Proste kedgeree

Czy jesteś miłośnikiem wytrawnych śniadań? Proste kedgeree to idealna dla Ciebie propozycja. To tradycyjne, brytyjskie danie śniadaniowe, które ma swoje korzenie w Indiach, a jego podstawą jest ryż, jajka i ryba. Znane jest z unikalnej mieszanki smaków – delikatnej słodyczy ryżu, intensywności jaj i aksamitnej tekstury ryby. Proste kedgeree to doskonały, sycący posiłek, który dostarczy Ci energii na cały dzień. Choć może wydawać się nieco egzotyczne, jest niesamowicie proste w przygotowaniu, co sprawia, że jest to przepis idealny dla każdego, kto ceni sobie smaczne i szybkie dania.

Składniki:

  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem)
  • 150 g krewetek koktajlowych
  • 300 g brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 niedużych jajek
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Proste kedgeree – jak zrobić?

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć.
  2. W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około 10 minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry. Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby potrawkę jeszcze doprawić i zestawić z ognia.
  4. W międzyczasie ugotować jaja na twardo, obrać i podzielić na połówki. Gorące kedgeree nałożyć na talerze i udekorować połówkami jajek.

Proste kedgeree – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy aby potrawka była bardziej wilgotna to nie odparowujemy całości bulionu. Możemy również dodać pod koniec smażenia 2 łyżki masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Proste muffinki z kruszonką
Następny przepis: Proste placki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode