Proste kedgeree
Czy jesteś miłośnikiem wytrawnych śniadań? Proste kedgeree to idealna dla Ciebie propozycja. To tradycyjne, brytyjskie danie śniadaniowe, które ma swoje korzenie w Indiach, a jego podstawą jest ryż, jajka i ryba. Znane jest z unikalnej mieszanki smaków – delikatnej słodyczy ryżu, intensywności jaj i aksamitnej tekstury ryby. Proste kedgeree to doskonały, sycący posiłek, który dostarczy Ci energii na cały dzień. Choć może wydawać się nieco egzotyczne, jest niesamowicie proste w przygotowaniu, co sprawia, że jest to przepis idealny dla każdego, kto ceni sobie smaczne i szybkie dania.
admin
Składniki:
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem)
- 150 g krewetek koktajlowych
- 300 g brązowego ryżu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 niedużych jajek
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- curry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Proste kedgeree – jak zrobić?
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć.
- W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około 10 minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry. Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby potrawkę jeszcze doprawić i zestawić z ognia.
- W międzyczasie ugotować jaja na twardo, obrać i podzielić na połówki. Gorące kedgeree nałożyć na talerze i udekorować połówkami jajek.
Proste kedgeree – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy aby potrawka była bardziej wilgotna to nie odparowujemy całości bulionu. Możemy również dodać pod koniec smażenia 2 łyżki masła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Proste muffinki z kruszonką
Następny przepis: Proste placki z cukinii