Prażuchy

Prażuchy

Prażuchy to tradycyjne danie kuchni polskiej, szczególnie popularne w regionach wschodnich. To nic innego jak prażone placki z ciasta drożdżowego, które smakują wyjątkowo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sekret ich smaku tkwi w składnikach, które są nieskomplikowane, ale jednocześnie pełne aromatu. Wśród nich znajdują się, między innymi drożdże, mąka, margaryna oraz mleko. Istnieje wiele wersji tych placków, ale najlepsze i najbardziej chrupiące są te prażone prosto w piekarniku. Prażuchy to prawdziwa gratka dla miłośników domowego pieczywa i ciekawy sposób na wykorzystanie drożdżowego ciasta.

Składniki:

  • około 12 większych ziemniaków
  • 3-4 cebule
  • 1 większa marchewka
  • 1 kiełbasa podwawelska
  • 1/4 główki kapusty białej
  • przyprawy: sól, pieprz, wegeta, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • kilka plasterków masła

Prażuchy – jak zrobić?

  1. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki.
  2. Kiełbaskę pokroić na 4 części, cebulę w piórka, a marchewkę w plasterki.
  3. Kapustę białą poszatkować.
  4. Układać na przemian składniki w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, kiełbaska, cebula, kapusta, marchewka itd. Każdą warstwę ziemniaków należy posypać przyprawami: sola, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. Na sam wierzch ułożyć kilka plasterków masła lub przed wkładaniem składników nasmarować naczynie tłuszczem.
  5. Prażuchy piec przykryte w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1 -1,5h. Po upływie 40 min należy naczynie wyjąć i przemieszać składniki, gdy będzie mało przyprawione dosolić lub dodać pieprzu.

Prażuchy – dodatkowe informacje

Można również dodać pokrojoną marchewkę w pół plasterki. Znajomi dodają również buraczki pokrojone w mniejsze kawałki, polecam również bardzo smaczne.
W wersji bogatszej można dodać także pokrojony w kosteczkę boczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prażone jabłka z cynamonem
Następny przepis: PROFITEROLE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode