PRAWDZIWA SZCZAWIÓWKA WG.BABCI MARYSI
Poznaj prawdziwy smak polskiej kuchni, serwując pyszną szczawiówkę według przepisu babci Marysi. To przekazany z pokolenia na pokolenie, autentyczny przepis, który niezmiennie sprawdza się na rodzinnym stole. Szczawiówka to tradycyjna zupa szczawiowa, charakteryzująca się wyrazistym, kwasowym smakiem, który doskonale komponuje się z urozmaiceniem w postaci jajka czy ziemniaków. Zupa szczawiowa pochodzi z kuchni staropolskiej i jest niezwykle lubiana ze względu na swoje unikalne walory smakowe. Przepis babci Marysi to gwarancja sukcesu. Ta szczawiówka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też prostym i łatwym daniem do przygotowania.
admin
Składniki:
- na 4 osoby:
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek mięsa do ugotowania na nim wywaru
- szczaw ze słoiczka, albo mrożony
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku
- 4 jajka
Prawdziwa szczawiówka wg. babci Marysi – jak zrobić?
- Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy kawałeczek mięska, żeby zupa była smaczniejsza. Gotujemy ok. 20 minut. Delikatnie doprawiamy.
- Do gotującej się zupy wkładamy małą porcję szczawiu wielkości małego słoiczka po musztardzie. Gotujemy ok. 15 minut, zabielamy śmietaną. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
- Obieramy wcześniej ugotowane na twardo jajka, kroimy w dość sporą kostkę (jajko na 8 części), dodajemy do zupy.
PRAWDZIWA SZCZAWIÓWKA WG.BABCI MARYSI – dodatkowe informacje
Szczaw, który przechowuje się na zimę, zawsze zbieram w maju. Jest on młodziutki i najsmaczniejszy. Można szczaw zapakować do słoiczków i zakisić. Ja jednak mrożę szczaw, ponieważ wtedy ma mniej kwasu i jest delikatniejszy w smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Praliny czekoladowo-migdałowe
Następny przepis: PRAWDZIWA WŁOSKA CARBONARA