PRAWDZIWA SZCZAWIÓWKA WG.BABCI MARYSI

PRAWDZIWA SZCZAWIÓWKA WG.BABCI MARYSI

Poznaj prawdziwy smak polskiej kuchni, serwując pyszną szczawiówkę według przepisu babci Marysi. To przekazany z pokolenia na pokolenie, autentyczny przepis, który niezmiennie sprawdza się na rodzinnym stole. Szczawiówka to tradycyjna zupa szczawiowa, charakteryzująca się wyrazistym, kwasowym smakiem, który doskonale komponuje się z urozmaiceniem w postaci jajka czy ziemniaków. Zupa szczawiowa pochodzi z kuchni staropolskiej i jest niezwykle lubiana ze względu na swoje unikalne walory smakowe. Przepis babci Marysi to gwarancja sukcesu. Ta szczawiówka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też prostym i łatwym daniem do przygotowania.

Składniki:

  • na 4 osoby:
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek mięsa do ugotowania na nim wywaru
  • szczaw ze słoiczka, albo mrożony
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku
  • 4 jajka

Prawdziwa szczawiówka wg. babci Marysi – jak zrobić?

  1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy kawałeczek mięska, żeby zupa była smaczniejsza. Gotujemy ok. 20 minut. Delikatnie doprawiamy.
  2. Do gotującej się zupy wkładamy małą porcję szczawiu wielkości małego słoiczka po musztardzie. Gotujemy ok. 15 minut, zabielamy śmietaną. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
  3. Obieramy wcześniej ugotowane na twardo jajka, kroimy w dość sporą kostkę (jajko na 8 części), dodajemy do zupy.

PRAWDZIWA SZCZAWIÓWKA WG.BABCI MARYSI – dodatkowe informacje

Szczaw, który przechowuje się na zimę, zawsze zbieram w maju. Jest on młodziutki i najsmaczniejszy. Można szczaw zapakować do słoiczków i zakisić. Ja jednak mrożę szczaw, ponieważ wtedy ma mniej kwasu i jest delikatniejszy w smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Praliny czekoladowo-migdałowe
Następny przepis: PRAWDZIWA WŁOSKA CARBONARA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode