Praliny czekoladowo-migdałowe

Praliny czekoladowo-migdałowe

Zapach świeżo roztapianej czekolady, której delikatność przełamuje aromatyczna twardość migdałów – to właśnie praliny czekoladowo-migdałowe. Prosty w przygotowaniu, ale efektowny w smaku deser, które niewątpliwe zasługuje na miano króla słodkości. Pralinki te to idealna propozycja na prezent dla bliskich, bądź drobny upominek dla siebie na poprawę humoru. Elegancko zapakowane praliny migdałowe, przemycają w sobie esencję słodkiego szczęścia. Dodatkowo są one wspaniałym dodatkiem na wszelkiego rodzaju imprezy oraz spotkania towarzyskie. To subtelny, ale niezapomniany smak, który z pewnością pozostanie w pamięci każdego łasucha.

Składniki:

  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady z co najmniej 60% zawartością kakao
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g całych migdałów
  • 100 g herbatników czekoladowych (u mnie Bonitki ze znanej sieci)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka alkoholu
  • dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady z co najmniej 40% zawartością kakao
  • 2 łyżki masła

Praliny czekoladowo-migdałowe – jak zrobić?

  1. 1.
    W blenderze rozdrobnić całe migdały i wysypać na talerzyk, następnie tak samo zrobić z herbatnikami.
  2. 2.
    Czekoladę rozpuścić poprzez włożenie jej do miski i podgrzanie na garnku z wrzącą wodą.
  3. 3.
    Do miski blendera włożyć serek mascarpone i rozpuszczoną wystudzoną czekoladę, zmiksować. Następnie dodać ekstrakt, alkohol, rozdrobnione migdały i herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać pokruszone płatki migdałowe i delikatnie połączyć z powstałą masą. Masa powinna być bardzo gęsta, choć nieco klejąca. Wstawić na około godzinę do lodówki.
  4. 4.
    Po wyjęciu z lodówki łyżeczką formować małe praliny, wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy, zachowując małe odstępy. Uformowane praliny wstawić na godzinę do zamrażarki.
  5. 5.
    Czekoladę i masło rozpuścić poprzez włożenie do miski i podgrzanie jej na garnku z wrzącą wodą do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wyjęte z zamrażarki praliny polewać lub zanurzać w rozpuszczonej letniej czekoladzie. Czekolada na pralinach szybko zastyga i praktycznie natychmiast można delektować się ich smakiem.

Praliny czekoladowo-migdałowe – dodatkowe informacje

Praliny czekoladowo-migdałowe przechowywać w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pralinkowa ciuchcia z wagonami
Następny przepis: PRAWDZIWA SZCZAWIÓWKA WG.BABCI MARYSI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode