Pralinki marcepanowe w czekoladzie
Składniki:
- Na około 25 pralinek:
- 200 g masy marcepanowej
- 35 orzechów pistacjowych
- 70 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady białej
- 80 ml słodkiej śmietanki
- 1-2 łyżeczki brandy (40% alk.)
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki migdałów (w płatkach)
Pralinki marcepanowe w czekoladzie – jak zrobić?
-
1.
Śmietankę wlej do garnka i doprowadź do wrzenia, zestaw z ognia. Do miski połam czekolady i zalej wrzącą śmietanką. Pozostaw, nie ruszając, na ok. 10 minut. Po tym czasie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i całkowicie połączy ze śmietaną. Dodaj brandy i wymieszaj. Wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, by masa dobrze zgęstniała, bo wtedy będzie się lepiej trzymała na pralince.
-
2.
Orzechy obierz, muszą być całe, dlatego lepiej mieć ich więcej, a te połamane użyjesz do obtoczenia pralin. Od masy marcepanowej odrywaj maleńkie kawałki, rozpłaszczaj je dłońmi, w środek wkładaj orzech i formuj kulki.
-
3.
Pozostałe orzechy pistacjowe i migdały posiekaj nożem na drobno. Przygotuj również kakao. Każdą pralinkę maczaj w gęstej masie czkoladowej i obtaczaj w dodatkach. Kładź na blaszkę wyściełaną papierem i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.
xxxx – dodatkowe informacje
Pralinki marcepanowe w czekoladzie
Dodatek brandy do czekolady wzmacnia i podkreśla jej smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z mięsem mielonym
Następny przepis: Pralinki z kaszy jaglanej