Pralinki marcepanowe w czekoladzie

Pralinki marcepanowe w czekoladzie

Pralinki marcepanowe w czekoladzie to przepis, który skradnie serca wszystkich miłośników słodkości. Marcepan to sposób na wykwintne i subtelną słodycz, którą podkreśla otulająca go aromatyczna czekolada. Pralinki marcepanowe są znakomitą przekąską na różne okazje – od eleganckiego przyjęcia, po codziennie chwile przyjemności. Wprawdzie ich przygotowanie może wydawać się trudne, to jednak z naszym przepisem poradzisz sobie bez trudu. Ci, którzy mieli okazję skosztować tych pralin, twierdzą jednomyślnie, że ich smak jest niezapomniany. Zachwyć swoich najbliższych tym wspaniałym deserem.

Składniki:

  • Na około 25 pralinek:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 35 orzechów pistacjowych
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej
  • 80 ml słodkiej śmietanki
  • 1-2 łyżeczki brandy (40% alk.)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki migdałów (w płatkach)

Pralinki marcepanowe w czekoladzie – jak zrobić?

  1. 1.

    Śmietankę wlej do garnka i doprowadź do wrzenia, zestaw z ognia. Do miski połam czekolady i zalej wrzącą śmietanką. Pozostaw, nie ruszając, na ok. 10 minut. Po tym czasie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i całkowicie połączy ze śmietaną. Dodaj brandy i wymieszaj. Wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, by masa dobrze zgęstniała, bo wtedy będzie się lepiej trzymała na pralince.

  2. 2.

    Orzechy obierz, muszą być całe, dlatego lepiej mieć ich więcej, a te połamane użyjesz do obtoczenia pralin. Od masy marcepanowej odrywaj maleńkie kawałki, rozpłaszczaj je dłońmi, w środek wkładaj orzech i formuj kulki.

  3. 3.

    Pozostałe orzechy pistacjowe i migdały posiekaj nożem na drobno. Przygotuj również kakao. Każdą pralinkę maczaj w gęstej masie czkoladowej i obtaczaj w dodatkach. Kładź na blaszkę wyściełaną papierem i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.

xxxx – dodatkowe informacje

Pralinki marcepanowe w czekoladzie

Dodatek brandy do czekolady wzmacnia i podkreśla jej smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti z mięsem mielonym
Następny przepis: Pralinki z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode