Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym
Jeśli jesteś fanem niecodziennych, ciekawych smaków, mamy przepis, który warto dodać do rodzinnego menu! Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym to danie, które zaskakuje bogactwem smaków i przepyszny aromatem. Ta propozycja jest szczególnie polecana dla osób ceniących przepisy inspiracje kuchnią tradycyjną. Żołądki gęsie, doskonale komponują się z ostrym sosem chrzanowym, dając efekt nie tylko smakowy, ale także wizualny. Składniki są proste, a ich połączenie tworzy niezapomniane doświadczenie kulinarnych doznań. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią unikalne połączenia smakowe.
admin
Składniki:
- 500g żołądków (w oryginale było gęsich, ja dałam kurze i było równie pysznie!)
- 10 pokrojonych w plastry pieczarek
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- 1,5l rosołu z kury
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 500ml śmietany kremówki 30%
- olej rzepakowy
- do smaku: sól ziołowa, tymianek, biały pieprz
Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym – jak zrobić?
- Żołądki oczyścić, umyć i zagotować w wodzie (ok.60 minut).
- Po tym czasie odcedzić, i zalać rosołem. Gotować do miękkości. Odcedzić (nie wylewać rosołu!)
- Pieczarki, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, doprawić tymiankiem.
- Ugotowane i lekko przestudzone żołądki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do pieczarek, lekko przesmażyć.
- Dodać chrzan i musztardę, podsmażyć. Podlać rosołem, dusić przez ok.10 minut.
- Dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i dusić przez 10 minut.
- Doprawić do smaku.
xxxx – dodatkowe informacje
Podawać potrawkę z żołądków gęsich w sosie chrzanowym z ziemniakami lub kaszą.