Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym to wyjątkowo aromatyczna, jednogarnkowa uczta, której nie sposób się oprzeć. Delikatne kawałki kurczaka, duszone do miękkości, pływają w sosie intensywnie pachnącym koperkiem. Ten tradycyjny przepis, cieszący się niesłabnącym uznaniem na polskich stołach, łączy w sobie prostotę wykonania z wyrafinowaniem smaku. Bogactwo aromatów, które wydobywają się z garnka, sprawia, że ta potrawka staje się magnesem dla domowników. Idealna na rodzinny obiad, serwowana z ulubionymi dodatkami, zapewni wyjątkowe doznania kulinarnych.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ćwiartki kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu, karmionego ekologiczną paszą)
  • 2-3 marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • 2-3 listki laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 1,5-2 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka ekologicznej przyprawy uniwersalnej (czyli wegety bez nawozu)
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 0,5 cytryny
  • 300ml śmietany 12-18%
  • 1 łyżka mąki

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym – jak zrobić?

  1. Marchewkę kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na mniejszych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka (nie najmniejszego, jaki mamy w kuchni, takiego większego średniaka). Dodajemy liście, ziele angielskie, łyżeczkę pieprzu, odrobinę soli, estragon i wlewamy około pół litra wody. Zagotowujemy, dodajemy eko-vegetę.
  2. W międzyczasie rozpuszczamy na patelni masło klarowane i obsmażamy na nim mięso (w całości) do zrumienienia.
  3. Obsmażone mięso wrzucamy do garnka i w razie potrzeby dolewamy gorącej wody tak, by przykryła mięso. Trochę może wystawać.
    Gotujemy około dwóch godzin na malutkim ogniu.
  4. Po tym czasie mięso będzie już mięciutkie. Wyjmujemy je, oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Ja lubię to robić, rozszarpując je dwoma widelcami, ale spokojnie można pokroić w kostkę.
  5. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołku z garnka, mieszamy starannie. Zwiększamy ogień pod garnkiem i cały czas energicznie mieszając, powoli wlewamy śmietanę. Dorzucamy do tego pęczek posiekanego koperku.
  6. Do garnka z powrotem wkładamy mięso i starannie mieszamy. Dodajemy sok z połówki cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając i pilnując potrawki, bo po dodaniu mąki może zacząć ”łapać dno” 🙂

Podajemy na gorąco z ryżem, ziemniakami, makaronem, pieczywem… z czym kto najbardziej lubi. Ja najbardziej lubię z ryżem, mój tata z kartoflami… 🙂

Smacznego!!!!

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym – dodatkowe informacje

1. Kurczaka spokojnie można zastąpić królikiem – smak jest zbliżony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami
Następny przepis: Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo - cebulowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode