Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym
Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym to wyjątkowo aromatyczna, jednogarnkowa uczta, której nie sposób się oprzeć. Delikatne kawałki kurczaka, duszone do miękkości, pływają w sosie intensywnie pachnącym koperkiem. Ten tradycyjny przepis, cieszący się niesłabnącym uznaniem na polskich stołach, łączy w sobie prostotę wykonania z wyrafinowaniem smaku. Bogactwo aromatów, które wydobywają się z garnka, sprawia, że ta potrawka staje się magnesem dla domowników. Idealna na rodzinny obiad, serwowana z ulubionymi dodatkami, zapewni wyjątkowe doznania kulinarnych.
admin
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 ćwiartki kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu, karmionego ekologiczną paszą)
- 2-3 marchewki
- 1 spora pietruszka
- 2-3 listki laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki estragonu
- 1,5-2 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka ekologicznej przyprawy uniwersalnej (czyli wegety bez nawozu)
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- sok z 0,5 cytryny
- 300ml śmietany 12-18%
- 1 łyżka mąki
Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym – jak zrobić?
- Marchewkę kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na mniejszych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka (nie najmniejszego, jaki mamy w kuchni, takiego większego średniaka). Dodajemy liście, ziele angielskie, łyżeczkę pieprzu, odrobinę soli, estragon i wlewamy około pół litra wody. Zagotowujemy, dodajemy eko-vegetę.
- W międzyczasie rozpuszczamy na patelni masło klarowane i obsmażamy na nim mięso (w całości) do zrumienienia.
- Obsmażone mięso wrzucamy do garnka i w razie potrzeby dolewamy gorącej wody tak, by przykryła mięso. Trochę może wystawać.
Gotujemy około dwóch godzin na malutkim ogniu. - Po tym czasie mięso będzie już mięciutkie. Wyjmujemy je, oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Ja lubię to robić, rozszarpując je dwoma widelcami, ale spokojnie można pokroić w kostkę.
- Śmietanę mieszamy z łyżką mąki. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołku z garnka, mieszamy starannie. Zwiększamy ogień pod garnkiem i cały czas energicznie mieszając, powoli wlewamy śmietanę. Dorzucamy do tego pęczek posiekanego koperku.
- Do garnka z powrotem wkładamy mięso i starannie mieszamy. Dodajemy sok z połówki cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając i pilnując potrawki, bo po dodaniu mąki może zacząć ”łapać dno” 🙂
Podajemy na gorąco z ryżem, ziemniakami, makaronem, pieczywem… z czym kto najbardziej lubi. Ja najbardziej lubię z ryżem, mój tata z kartoflami… 🙂
Smacznego!!!!
Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym – dodatkowe informacje
1. Kurczaka spokojnie można zastąpić królikiem – smak jest zbliżony.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami
Następny przepis: Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo - cebulowym.