Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami

Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami

Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami to danie, którego smak trudno przeoczyć. To subtelne połączenie delikatnego mięsa królika, słodkawej śmietany i aromatycznych pieczarek tworzy kompozycję, która zachwyci każdego miłośnika niebanalnych smaków. Doskonałe na specjalne okazje, ale także na codzienny obiad. Sięgnij po ten przepis, jeżeli szukasz nowoczesnej interpretacji tradycyjnej potrawki. Smak tego dania jest wykwintny, ale przygotowanie nie jest skomplikowane, dzięki czemu nawet początkujący kucharz może zmierzyć się z tym przepisem. Łączy w sobie klasykę i elegancję, co powoduje, że jest chętnie wybierany przez osoby ceniące sobie fine dining.

Składniki:

  • tuszka zająca,

    200-300g grzybów pieczarek,

    1 cebula,

    kawałek pora,

    kawałek pietruszki,

    kawałek selera,

    ½ papryczki pepperoni,

    1 marchewka,

    ok. 1,5 litra wody (w zależności od wielkości zająca),

    ok. 400 g śmietany 18%,

    2-3 łyżki mąki,

    olej do smażenia,

    2-3 ząbki czosnku,

    natka pietruszki do posypania,

    1 łyżka lubczyku,

    1 łyżeczka naturalnej Vegety,

    Sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne,

Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Pora, selera, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce i grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę. Paprykę, cebule drobno kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, podsmażamy razem z posiekaną cebulką i papryką dusimy wszystko na wolnym ogniu około 10 min co chwilę mieszając.
  2. Królika myjemy, porcjujemy, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak, aby nie wystawało poza nią, dodajemy jedną łyżeczkę Vegety oraz pora, selera, marchewkę. Całość gotujemy przez około 90 min wolnym ogniu – jeżeli był to dorosły królik gotowanie należy przedłużyć o około 30 minut.
  3. Następnie mięso wyciągamy, obieramy i kroimy. Odcedzamy warzywa, marchewkę kroimy. Wywar redukujemy (do takiej ilości ile potrzeba nam sosu). Do odcedzonego wywaru dodajemy śmietanę oraz czosnek i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Możemy jeszcze zagęścić sos łyżką mąki pszennej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Do powstałego sosu dodajemy pokrojone mięso, marchewkę, uduszone pieczarki i wszystko dusimy jeszcze ok 15-20 min. Przyprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba, posypujemy natką pietruszki. Zagotowujemy jeszcze i gotowe. Smacznego!

Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami – dodatkowe informacje

Warzywa takie jak seler i pietruszka po odcedzeniu możemy zmiksować razem ze śmietaną.

Nadaje się do wielokrotnego odgrzewania, więc możesz przygotować więcej na dwa dni. Gorąco polecam!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Potrawka z kurczaka
Następny przepis: Potrawka z kurczaka i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode