Potrawka meksykańska
Czy szukasz wyjątkowego dania, które wprowadzi odrobinę tropikalnej przyprawy do twojego codziennego menu? Potrawka meksykańska z mięsem mielonym to rozwiązanie! Ta ekscytująca i sycąca potrawa łączy intensywny smak autentycznej kuchni meksykańskiej z łatwo dostępnymi składnikami. Niewielka ilość ciepłych przypraw, soczystego mięsa mielonego i świeżych warzyw stworzą niesamowicie smaczną potrawę, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Zrównoważony mix ostrości i słodyczy sprawi, że ta potrawka bardzo szybko stanie się twoim ulubionym daniem. Przygotuj się na wyjątkowe doznania kulinarne!
admin
Składniki:
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- 3/4 puszki fasoli czerwonej
- papryka czerwona
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- ketchup pikantny
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, zioła prowansalskie, majeranek, chili w proszku
Potrawka meksykańska – jak zrobić?
-
1.
Posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso mielone, smażyć aż mięso się upiecze, doprawić solą i pieprzem, podlać bulionem,dodać pokrojone w kostkę marchewki- gotować ok 15 min. -
2.
Pokroić paprykę w większą kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do mięsa. Dodać koncentratu pomidorowego oraz ketchupu, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, doprawić przyprawami, dodać fasolę, gotować jeszcze kilka minut, aby zredukować ilość wody w potrawce.
Podawać z ryżem.
Potrawka meksykańska – dodatkowe informacje
Ugotowany ryż można wrzucić do potrawki, wymieszać i chwilę podgrzać, aby smaki się przeszły.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z białej kapusty i królika
Następny przepis: Potrawka meksykańska z kurczaka