Potrawka meksykańska

Potrawka meksykańska

Czy szukasz wyjątkowego dania, które wprowadzi odrobinę tropikalnej przyprawy do twojego codziennego menu? Potrawka meksykańska z mięsem mielonym to rozwiązanie! Ta ekscytująca i sycąca potrawa łączy intensywny smak autentycznej kuchni meksykańskiej z łatwo dostępnymi składnikami. Niewielka ilość ciepłych przypraw, soczystego mięsa mielonego i świeżych warzyw stworzą niesamowicie smaczną potrawę, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Zrównoważony mix ostrości i słodyczy sprawi, że ta potrawka bardzo szybko stanie się twoim ulubionym daniem. Przygotuj się na wyjątkowe doznania kulinarne!

Składniki:

  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 3/4 puszki fasoli czerwonej
  • papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • ketchup pikantny
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, zioła prowansalskie, majeranek, chili w proszku

Potrawka meksykańska – jak zrobić?

  1. 1.
    Posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso mielone, smażyć aż mięso się upiecze, doprawić solą i pieprzem, podlać bulionem,dodać pokrojone w kostkę marchewki- gotować ok 15 min.
  2. 2.
    Pokroić paprykę w większą kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do mięsa. Dodać koncentratu pomidorowego oraz ketchupu, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, doprawić przyprawami, dodać fasolę, gotować jeszcze kilka minut, aby zredukować ilość wody w potrawce.
    Podawać z ryżem.

Potrawka meksykańska – dodatkowe informacje

Ugotowany ryż można wrzucić do potrawki, wymieszać i chwilę podgrzać, aby smaki się przeszły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z białej kapusty i królika
Następny przepis: Potrawka meksykańska z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode