POTRAWKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM
Oto pyszna propozycja na rodzinny, sycący obiad: Potrawka Makaronowa z Mięsem Mielonym. To sycące danie, które bezbłędnie łączy w sobie smak ulubionego makaronu świderki z pysznym mięsem mielonym. To doskonałe rozwiązanie na szybki, pożywny posiłek, który zachwyci twoje podniebienie swoim bogactwem smaków. Przepis jest prosty do przygotowania, a składniki potrzebne do jego wykonania są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Podawaj tę potrawkę z ulubionymi dodatkami, a na pewno zaskoczysz gości i domowników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki makaronu świderki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- ok 500 g pieczarek
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Potrawka makaronowa z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej margarynie w wysokim garnku. Dodać mięso mielone, przyprawę do mięsa mielonego, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć.
- Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Dorzucić do mięsa mielonego. Dusić, aż woda z pieczarek odparuje.
- Dodać umytą, oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać całość z przecierem pomidorowym i ugotowanym makaronem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Całość chwilę jeszcze poddusić na małym ogniu.
POTRAWKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM – dodatkowe informacje
zamiast przecieru pomidorowego można użyć pomidorów z puszki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Potrawa mięsna w kwiatach cukinii
Następny przepis: Potrawka meksykańska