porzeczkowo - truflowe ciasto bez pieczenia

porzeczkowo – truflowe ciasto bez pieczenia

Porzeczkowo-truflowe ciasto bez pieczenia to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za piekarnikiem, ale kochają czekoladowe i owocowe smaki. Oba składniki, truflowa czekolada i porzeczki, idealnie się uzupełniają, tworząc wyjątkowe połączenie słodko-kwaśnych nut. Trufla jest głęboka, intensywna, a jednocześnie delikatna, zaś porzeczki dodają świeżości i lekkości. Wartym uwagi jest fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia – wystarczy dobrze wymieszać składniki, a następnie umieścić deser w lodówce. Idealny na spotkania ze znajomymi, rodzinne imprezy czy weekendowy odpoczynek.

Składniki:

  • Porzeczkowo truflowe ciasto bez pieczenia
  • 2 duże paczki herbatników
  • 3 margaryny
  • 10 dag cukierków truflowych w białej czekladzie
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 mały krem orzechowy typu Nutella
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 słoik gestego dżemu porzeczkowego.

Porzeczkowo – truflowe ciasto bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Krem 1: miksujemy 2 margaryny z kremem orzechowym, do masy dodajemy dżem, pokruszone biszkopty i posiekaną na drobno 1 czekoladę.
  2. Krem 2: margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszysto, dodajemy cukier waniliowy i posiekane cukierki truflowe.
  3. W małej blaszce układamy warstwę herbatników, na to połowa kremu porzeczkowego, warstwa herbatników, druga część kremu porzeczkowego, herbatniki, krem truflowy, herbatniki całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

porzeczkowo – dodatkowe informacje

ciasto truflowe bez pieczenia najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy herbatniki są miękkie


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Powidło wiśniowe
Następny przepis: Spaghetti z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode