Pomidory zapiekane z jajkiem

Pomidory zapiekane z jajkiem

Pomidor zapiekany z jajkiem to smakowite, za razem proste danie, które doskonale sprawdzi się jako posiłek przygotowywany na szybko, zarówno na śniadanie jak i na kolację. To niekonwencjonalny sposób na wykorzystanie pomidorów, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Korzystając z naszego przepisu, staniesz się twórcą intrygującego dania, które zachwyca wyglądem i aromatem, a dzięki połączeniu soczystych pomidorów z delikatnym jajkiem, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zachęcamy do wypróbowania tej kulinarii, gdyż pieczone pomidory z jajkiem to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 duże pomidory
  • 250 g szynki
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Pieczone pomidory z jajkiem – jak zrobić?

  1. Z umytych pomidorów ściąć wierzch. Miąższ delikatnie wyjąć łyżeczką. Nętrze pomidora posolić i popieprzyć a następnie wyściełać plasterkami szynki. Do każdego pomidora wbić jajko i posypać ziołami. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim jajka. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pomidory zapiekane z jajkiem – dodatkowe informacje

Podawać gorące


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pomidory z pesto i mozzarellą
Następny przepis: Danie ze szpinakiem i jajkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode