pomidory z pesto i mozzarellą
Pomysł na zdrową przekąskę, śniadanie lub lekki lunch? Przedstawiamy przepis na pomidory z pesto i mozzarellą. To proste, szybkie i pyszne danie, które z powodzeniem możecie przygotować i dla siebie, i dla gości. Cechuje je niezwykle atrakcyjny wygląd i wyjątkowy smak, gdzie w jednym kęsie odczujecie słodycz dojrzałych pomidorów, intensywność pesto i delikatność mozzarelli. Pozycja obowiązkowa dla fanów włoskich smaków. Mozzarella z pesto to zaś połączenie, które musi zadowolić każde podniebienie. Nasz przepis jest lekki i świeży, idealny na letnie dni.
admin
Składniki:
- 2 duże pomidory
- kula mozzarelli
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- oliwki
Pomidory z pesto i mozzarellą – jak zrobić?
- 1. Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozzarellę również kroimy w plastry i kładziemy na półmisku wraz z pomidorami. Układamy również oliwki. Do miseczki wkładamy obrane 2 ząbki czosnku, słonecznik, bazylię oraz wlewamy oliwę. Miksujemy blenderem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Przystawkę polewamy sosem pesto. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Pomidory z pesto i mozzarellą – dodatkowe informacje
Zamiast orzeszków piniowych możemy dać słonecznik.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory z ryżem i mięsem
Następny przepis: Pomidory zapiekane z jajkiem