pomidory z pesto i mozzarellą

pomidory z pesto i mozzarellą

Pomysł na zdrową przekąskę, śniadanie lub lekki lunch? Przedstawiamy przepis na pomidory z pesto i mozzarellą. To proste, szybkie i pyszne danie, które z powodzeniem możecie przygotować i dla siebie, i dla gości. Cechuje je niezwykle atrakcyjny wygląd i wyjątkowy smak, gdzie w jednym kęsie odczujecie słodycz dojrzałych pomidorów, intensywność pesto i delikatność mozzarelli. Pozycja obowiązkowa dla fanów włoskich smaków. Mozzarella z pesto to zaś połączenie, które musi zadowolić każde podniebienie. Nasz przepis jest lekki i świeży, idealny na letnie dni.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • kula mozzarelli
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwki

Pomidory z pesto i mozzarellą – jak zrobić?

  1. pomidory z pesto i mozzarellą1. Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozzarellę również kroimy w plastry i kładziemy na półmisku wraz z pomidorami. Układamy również oliwki. Do miseczki wkładamy obrane 2 ząbki czosnku, słonecznik, bazylię oraz wlewamy oliwę. Miksujemy blenderem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Przystawkę polewamy sosem pesto. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Pomidory z pesto i mozzarellą – dodatkowe informacje

Zamiast orzeszków piniowych możemy dać słonecznik.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidory z ryżem i mięsem
Następny przepis: Pomidory zapiekane z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode