Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą
Każdy, kto ceni sobie lekkie, proste, ale jednocześnie pyszne i efektowne przekąski, powinien spróbować pomidorów faszerowanych żółtym serem i fetą. To doskonały wybór na szybki letni obiad, piknik, czy przystawkę na przyjęcie. Feta dodaje delikatności i specyficznego, lekko słonego smaku, natomiast żółty ser nadaje danie satysfakcjonującej treściwości. Pomidory nadziewane fetą to prawdziwy hit, który zachwyca niegnanionym połączeniem smaków. Ta prosta potrawa z pewnością ożywi każdy posiłek i dodatkowo jest niezwykle dekoracyjna, co sprawia, że pomidory faszerowane serem są doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju spotkania i okazje.
admin
Składniki:
- 5 dużych pomidorów
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag fety
- łyżka oliwy
- 1/2 pęczka koperku
- ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą – jak zrobić?
- Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy wierzchy. Następnie wydrążamy miąższ, pozostawiając dość grube ścianki.
- Natkę pietruszki i koperek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kilka gałązek natki odkładamy, resztę drobno siekamy z koperkiem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Fetę rozkruszamy i mieszamy z żółtym serem i oliwą. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, koperek i czosnek. Mieszamy.
- Pomidory napełniamy serowym farszem i przykrywamy odciętymi wierzchami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie wkładamy pomidory. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200 °C. Dekorujemy pozostałą natką.
Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą – dodatkowe informacje
Do farszu można dodać ok. 1/2 woreczka ugotowanego ryżu. Złagodzi smak fety.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory faszerowane wiosenną sałatką z tuńczykiem
Następny przepis: Pomidory koktajlowe w galarecie