Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy

Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy

Pasja gotowania pojawia sie zwykle wtedy, kiedy na co dzień spożywamy niezwykle smaczne potrawy. Włoska kuchnia kocha intensywne smaki, dostarczane w postaci aromatycznych sosów. Nasz dzisiejszy przepis pozwoli Wam poczuć znaną z pizzy esencję Włoch. To pomidorowo-paprykowy sos do pizzy – eksplozja smaku, dzięki której nawet najprostsza domowa pizzeta zyska niepowtarzalny charakter. To przepis dla smakoszy pikantnych, pełnych aromatów potraw. Składniki, które wykorzystamy to papryka i pomidory, które w połączeniu ze sobą tworzą idealny duet. Produkt końcowy to dip paprykowo pomidorowy, który smakosze pizzy pokochają od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 6 świeżych pomidorów (najlepiej podłużnych)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowanie:
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Paprykę przekrój na pół, wytnij nasiona i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę. Dodaj pomidory z zalewą i rozdrobnij łyżką. Gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut. Zioła dodaj do smaku. Sos rozsmaruj na rozwałkowanym spodzie do pizzy.

Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy – dodatkowe informacje

Jeśli używasz świeżych pomidorów wcześniej sparz gorącą wodę i ściągnij skórkę. Pokrój w drobną kostkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidorowe nitki - zapiekanka
Następny przepis: Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode