Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy
Pasja gotowania pojawia sie zwykle wtedy, kiedy na co dzień spożywamy niezwykle smaczne potrawy. Włoska kuchnia kocha intensywne smaki, dostarczane w postaci aromatycznych sosów. Nasz dzisiejszy przepis pozwoli Wam poczuć znaną z pizzy esencję Włoch. To pomidorowo-paprykowy sos do pizzy – eksplozja smaku, dzięki której nawet najprostsza domowa pizzeta zyska niepowtarzalny charakter. To przepis dla smakoszy pikantnych, pełnych aromatów potraw. Składniki, które wykorzystamy to papryka i pomidory, które w połączeniu ze sobą tworzą idealny duet. Produkt końcowy to dip paprykowo pomidorowy, który smakosze pizzy pokochają od pierwszego kęsa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub 6 świeżych pomidorów (najlepiej podłużnych)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie: - Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Paprykę przekrój na pół, wytnij nasiona i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę. Dodaj pomidory z zalewą i rozdrobnij łyżką. Gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut. Zioła dodaj do smaku. Sos rozsmaruj na rozwałkowanym spodzie do pizzy.
Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy – dodatkowe informacje
Jeśli używasz świeżych pomidorów wcześniej sparz gorącą wodę i ściągnij skórkę. Pokrój w drobną kostkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidorowe nitki - zapiekanka
Następny przepis: Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami