Pomidorowe grzanki z zapiekanym brie
Pomidorowe Grzanki z Zapiekanym Brie to przepis, który jest nie tylko szybki i łatwy do przygotowania, ale też niezwykle smaczny. Idealny na lekki lunch, przekąskę czy kolację. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sercem tej potrawy są chrupiące grzanki z Biedronki, które zyskują dodatkowy smak dzięki naszej pomidorowej kompozycji. Kluczowym składnikiem, który nadaje temu dania szczególnego charakteru jest zapiekany ser brie. Jest on delikatny i miękki, a po upieczeniu staje się wręcz rozpływający w ustach. Ta wyjątkowa mieszanka smaków zapewni prawdziwe doznania kulinarne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- chleb tostowy
- 2 jajka
- ser Brie
- 1 łyżka ketchupu lub łyżeczka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki mleka
- przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, zioła
Pomidorowe grzanki z zapiekanym brie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Jajka należy przyprawić, dodać ketchup lub przecier pomidorowy i dokładnie roztrzepać, następnie wymieszać z mlekiem. -
2.
W przygotowanym roztworze panierować chleb tostowy, następnie smażyć go na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. -
3.
Gdy grzanki będą gotowe należy poukładać na nich pokrojony w cienkie plastry ser Brie i zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 5 minut.
Porady – Pomidorowe grzanki z zapiekanym brie – dodatkowe informacje
Zamiast sera Brie można użyć Camemberta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidorowa z ziołami
Następny przepis: Pomidorowe nitki - zapiekanka