Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański

Pomarańcze z miodem i cynamonem – deser marokański

Zapraszamy na niezwykłą podróż kulinarne po krajobrazach Maroka. Przedstawiamy przysmak Marokańczyków, który wykonamy z łatwo dostępnych składników. Pomarańcze z miodem i cynamonem to tradycyjny deser, który pobudzi nasze zmysły i poprowadzi nas przez egzotyczne smaki Maroka. Ten deser marokański to esencja tego kraju, z racji prostej kombinacji składnika z miejscowej ziemi – pomarańczy – i dodatku orientalnych smaków – miodu i cynamonu. Miód z cynamonem przepis jest prosty i szybki, sprawdzi się idealnie jako zdrowy deser po biesiadzie lub przekąska na zimowe wieczory. Zapraszamy do wykonania tego prostego marokańskiego deseru.

Składniki:

  • (1 porcja)
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Pomarańcze z miodem i cynamonem – deser marokański – jak zrobić?

  1. Miód delikatnie podgrzać i wymieszać z cynamonem.
  2. Pomarańczę należy umyć i pokroić w plastry (około 1/2 cm), a następnie każdy kawałek obrać ze skórki oraz białych błonek. (*)
  3. Wszystkie plasterki ułożyć na talerzu i polać cynamonowym, ciepłym miodem. Całość odstawić na kilka minut, aby smaki „się przegryzły”.

(*) zdjęcia przedstawiają pomarańcze podczas obróbki.

Pomarańcze z miodem i cynamonem – dodatkowe informacje

(*) Pomarańczę uprzednio można obrać, a następnie pokroić w plastry, ale powyższy sposób jest wygodniejszy i wtedy nie wycieka dużo soku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Południowe Papardelle
Następny przepis: Pomarańczowe ciasto babkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode