Pomarańcze z miodem i cynamonem – deser marokański
Zapraszamy na niezwykłą podróż kulinarne po krajobrazach Maroka. Przedstawiamy przysmak Marokańczyków, który wykonamy z łatwo dostępnych składników. Pomarańcze z miodem i cynamonem to tradycyjny deser, który pobudzi nasze zmysły i poprowadzi nas przez egzotyczne smaki Maroka. Ten deser marokański to esencja tego kraju, z racji prostej kombinacji składnika z miejscowej ziemi – pomarańczy – i dodatku orientalnych smaków – miodu i cynamonu. Miód z cynamonem przepis jest prosty i szybki, sprawdzi się idealnie jako zdrowy deser po biesiadzie lub przekąska na zimowe wieczory. Zapraszamy do wykonania tego prostego marokańskiego deseru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (1 porcja)
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Pomarańcze z miodem i cynamonem – deser marokański – jak zrobić?
- Miód delikatnie podgrzać i wymieszać z cynamonem.
- Pomarańczę należy umyć i pokroić w plastry (około 1/2 cm), a następnie każdy kawałek obrać ze skórki oraz białych błonek. (*)
- Wszystkie plasterki ułożyć na talerzu i polać cynamonowym, ciepłym miodem. Całość odstawić na kilka minut, aby smaki „się przegryzły”.
(*) zdjęcia przedstawiają pomarańcze podczas obróbki.
Pomarańcze z miodem i cynamonem – dodatkowe informacje
(*) Pomarańczę uprzednio można obrać, a następnie pokroić w plastry, ale powyższy sposób jest wygodniejszy i wtedy nie wycieka dużo soku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Południowe Papardelle
Następny przepis: Pomarańczowe ciasto babkowe