Policzki wieprzowe w sosie i ziemniakami z surówką z marchwi
Składniki:
- policzki wieprzowe (około 0,6-0,8 kg w zależności od liczby osób)
- ziemniaki 1 kg
- marchewka około 1 kg
- cebula 2-3 średnie sztuki
- chrzan tarty w słoiku (3-4 łyżeczki)
- śmietana kwaśna około 100 ml
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, olej
Policzki wieprzowe w sosie i ziemniakami z surówką z marchwi – jak zrobić?
-
1.
Policzki wieprzowe oczyścić, opłukać i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Włożyć na noc do lodówki.
-
2.
Policzki oprószyć mąką i opiec z obu stron na złocisty kolor, używając kilku łyżek oleju.
-
3.
Opieczone policzki wyciągnąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić warzywa: cebulę i marchew lekko poddusić. Następnie dodać wcześniej przygotowane policzki, oprószyć papryką.
-
4.
Całość podlać bulionem (kostkę bulionu drobiowego można rozpuścić w wodzie i podlać). Dusić ok 1 godziny pod przykryciem, lekko mieszając i podlewając wodą.
-
5.
SURÓWKA: Marchew należy obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać 3-4 łyżeczki chrzanu tartego oraz ok 100 ml kwaśnej śmietany, przyprawić do smaku.
-
6.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami, surówką z marchwi.
Policzki wieprzowe w sosie i ziemniakami z surówką z marchwi – dodatkowe informacje
Koszt potrawy (1 kg policzków wieprzowych 12,50 zł, warzywa 3 zł, ziemniaki 1,5 zł.)
Max 20 zł/5 osób
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Półfrancuskie ciasteczka serowe
Następny przepis: Policzki wieprzowe w winie