Polędwiczki zapiekane marynacie pomidorowej
Kulinarni zapaleńcy docenią nasz niezwykle aromatyczny przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze. Ten przepis jest wspaniałym połączeniem delikatnego mięsa polędwiczek z kuszącą słodko-kwasową nutą marynaty pomidorowej. Polędwiczki, dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze, stają się niezwykle soczyste i delikatne. Ta kombinacja smaków sprawi, że to danie szybko stanie się ulubieńcem każdego miłośnika wieprzowiny. Wykwintna polędwiczka wieprzowa w pomidorowej marynacie to doskonała propozycja na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Zapraszamy do odkrywania nowych smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 0,5 kg)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki bulionu
- łyżeczka oleju rzepakowego
- jarzynka, sól, pieprz cytrynowy, cząber do smaku
Polędwiczki zapiekane marynacie pomidorowej – jak zrobić?
- Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy, usuwamy błonkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, z koncentratem, ketchupem, jarzynką, pieprzem cytrynowym oraz z cząbrem. Marynatą nacieramy polędwiczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
- Pomidory kroimy ma około 8 części, cebulkę kroimy w piórka. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. W naczyniu tym układamy również polędwiczkę. Podlewamy bulionem (tak aby był na dnie naczynia).
- Piekarnik nagrzewamy do około 120 stopni. Polędwiczki pieczemy przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia możemy nieco podnieść temperaturę, aby polędwiczki się przypiekły.
Polędwiczki zapiekane marynacie pomidorowej – dodatkowe informacje
Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze można również podlać białym wytrawnym winem. Dobrze smakują podane z kalafiorem lub zapiekaną kapustką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym
Następny przepis: POLENTA CZTERY SERY