Polędwiczka owinięta boczkiem.

Polędwiczka owinięta boczkiem.

Przedstawiamy przepis, który zachwyci smakoszy mięsnych przysmaków i pokochają go miłośnicy porządnej, domowej kuchni – to właśnie polędwiczka owinięta boczkiem. Polędwiczki wieprzowe, perfekcyjnie przyprawione i zawinięte w chrupiących plastrach boczku, to danie, które oczaruje swoim smakiem. Kombinacja soczystej polędwiczki z delikatnym boczkiem tworzy symfonię smaku, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które można przygotować zarówno na szybki obiad, jak i na elegancką kolację, zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Polędwica wieprzowa owinięta boczkiem to prostota wykonania i bogactwo smaku w jednym.

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 g boczku w plasterkach
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 0,5 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Polędwiczka owinięta boczkiem – jak zrobić?

  1. Polędwiczki myjemy i nacieramy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdą polędwiczkę smażymy po 2 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  4. Polędwiczkę wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy 17 minut w 200 stopniach.

Polędwiczka owinięta boczkiem – dodatkowe informacje

Można dodatkowo włączyć funkcję grill w piekarniku na 2 minuty aby dosmażyć boczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczka miodowo-musztardowa
Następny przepis: Polędwiczka faszerowana cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode