Polędwiczka owinięta boczkiem.
Przedstawiamy przepis, który zachwyci smakoszy mięsnych przysmaków i pokochają go miłośnicy porządnej, domowej kuchni – to właśnie polędwiczka owinięta boczkiem. Polędwiczki wieprzowe, perfekcyjnie przyprawione i zawinięte w chrupiących plastrach boczku, to danie, które oczaruje swoim smakiem. Kombinacja soczystej polędwiczki z delikatnym boczkiem tworzy symfonię smaku, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które można przygotować zarówno na szybki obiad, jak i na elegancką kolację, zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Polędwica wieprzowa owinięta boczkiem to prostota wykonania i bogactwo smaku w jednym.
admin
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g boczku w plasterkach
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 0,5 łyżeczki sosu worcestershire
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Polędwiczka owinięta boczkiem – jak zrobić?
- Polędwiczki myjemy i nacieramy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdą polędwiczkę smażymy po 2 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Polędwiczkę wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy 17 minut w 200 stopniach.
Polędwiczka owinięta boczkiem – dodatkowe informacje
Można dodatkowo włączyć funkcję grill w piekarniku na 2 minuty aby dosmażyć boczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczka miodowo-musztardowa
Następny przepis: Polędwiczka faszerowana cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami